друкувати


Великі дози солодких газованих напоїв можуть викликати зниження рівня калію в крові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-15 10:15:56

Зловживання солодкими газованими напоями може призвести до пошкодження м'язів. Також надлишок газованої води може провокувати недолік калію в організмі, що згубно позначається на роботі серця.

Огляд клінічних випадків показав, що дуже великі дози солодких газованих напоїв з великим вмістом цукру і кофеїну можуть викликати зниження рівня калію в крові, що викликає гіпокаліємію.

Невеликі зміни в рівні калію можуть мати значний вплив на роботу організму, особливо на серцевосудинну і нервово-м'язову системи. Типовими симптомами гіпокаліємії є напруженість в м'язах, спазми, прискорене серцебиття і нудота.

Нагадаємо, жінки, які постійно п'ють штучно підсолоджені напої під час вагітності, мають високий ризик розвитку передчасних пологів. Дослідники з Копенгагену вивчили звички харчування більш ніж у 60000 майбутніх мам в Данії.

Раніше американські учені з Університету Південної Каліфорнії виявили, що вживання газованих напоїв активізує рецептори в носі. Через це замість утамовування спраги люди відчувають печію, порівняну з дією перцю або гірчиці.

Носові рецептори починають передавати сигнали в мозкові центри болю у разі дратівливої дії температури в носі і в роті, при тиску на шкіру носа. Найбільш сильне роздратування виникає, коли газований напій п'ють квапливо. В цьому випадку печія виникає і в стравоході.

Учені довели, що спусковим механізмом для болю виявився вуглекислий газ. Він активував в носових рецепторах ген TRPA1, а той починав виділяти ферменти, що створюють імпульс, що йде в мозок.

Джерело: Gazeta.ua