друкувати


Депутати Європарламенту пересварилися через Україну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-11 03:19:39

Депутати Європейського парламенту з фракції Європейської народної партії Елмар Брок та Міхаель Галер пересварилися через Україну і вимагають від фракції соціалістів перестати заважати Європарламенту виступати на підтримку демократії в Україні.

Вони зазначили, що після другого перенесення голосування за Резолюцію Європарламенту щодо місцевих виборів в Україні 31 жовтня 2010 року, депутати фракції ЄНП звинуватили групу прогресивного альянсу соціалістів та демократів у Європарламенті в тому, що вони відтягують прийняття незалежної оцінки ситуації в Україні.

"Зважаючи на численні порушення під час виборів 31 жовтня, Європейський парламент як прапороносець демократії повинен сказати своє слово. Однак, фракція соціалістів навмисне затягує час, перешкоджаючи голосуванню за спільну резолюцію, яка б нагадала українській владі про необхідність дотримуватись європейських стандартів демократії та виборчого законодавства", - наголосили європейські депутати.

За їх словами, фракція соціалістів повинна перестати заважати Європейському парламенту виступити на підтримку демократії.

"Питання про природу та проведення виборів є занадто серйозним, щоб гратись у політичні партійні ігри", - наголосили депутати.

Зазначимо той факт, що на пленарній сесії Резолюцію не було включено до порядку денного, не дає Європарламенту можливості висловити свою позицію напередодні Саміту Україна-ЄС, який має відбутись 22 листопада.

"Україна є важливою європейською країною, її європейські перспективи необхідно підтримувати. Резолюція закликає до лібералізації візового режиму та більшої торгівлі з ЄС. Перешкоджаючи голосуванню за Резолюцію, соціалісти завдали шкоди інтересам як Європейського Союзу, так і самої України», - наголосили Брок та Галер.

Вони також розкритикували голову української делегації Європпарламенту Павела Коваля (фракція Європейських консерваторів та реформаторів), який так і не подав свою доповідь щодо виборів.

"Після виборів пройшло вже майже два тижні, ця доповідь вже давно запізніла. Така затримка підриває демократичний авторитет Європейського парламенту", - наголосили депутати.

Як відомо, на засіданні Європейського парламенту у середу ухвалення критичної резолюції щодо України, заплановану на 11 листопада, було перенесене на період з 22 по 25 листопада.

У Європейській народній партії наголошують на тому, що традиційно ухвалення перед самітами ЄС з керівництвами інших країн Європейський парламент чітко окреслює свої позиції щодо двосторонніх відносин.

Джерело: ТСН.ua