друкувати


Формула визначення ціни російського газу для України перестала відповідати ринковій кон'юнктурі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-11 09:55:11

Формула визначення ціни російського газу для України перестала відповідати ринковій кон'юнктурі. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

Джерела в Міністерстві палива і енергетики кажуть, що подібними заявами України добивається зниження вартості російського газу на 30%, пише "Комерсантъ-Украина" в статті "Игра на трубах".

Азаров зазначив, що в ході сьомого Віденського економічного форуму провів важливу зустріч з генеральним секретарем Організації країн-експортерів нафти Абдалла Салем аль-Бадрі.

"Отримав з професійного першоджерела прогноз цін на нафту на наступний рік. З огляду на це, український уряд може точніше планувати макропоказники розвитку економіки в 2011 році, оскільки від ціни нафти залежить і формульна ціна російського газу. Доречі, аль-Бадрі авторитетно підтвердив, що в світі вже не пов'язують ціни на нафту і газ, оскільки з'явилися значні обсяги сланцевого газу, альтернативних енергоносіїв", - зазначив Азаров.

З цього твердження прем'єр зробив висновок: "Формула визначення ціни російського газу для України вже не відповідає ринковій кон'юнктурі".

Як відомо, ціна газу для України на сьогоднішній день становить 252 доларів за тисячу кубометрів, а її розрахунок безпосередньо залежить від вартості нафти.

"Якщо виходити з ринкової кон'юнктури, то ціна газу в IV кварталі 2010 року має становити 180-200 доларів за тисячу кубометрів, а не 252 долара, як зараз. Вартість газу в принципі має бути мінімум на 30 % нижче від нинішньої, а для I кварталу наступного року - 230 доларів за тисячу кубометрів, причому без усяких знижок. Цього ми й хочемо. Для цього потрібно прив'язати формулу ціни до вартості газу в Євросоюзі, вирахувавши з неї ціну транспортування, а не прив'язувати її до цін на нафту і газойль", - зазначило джерело в Мінпаливенерго.

Як відомо, Україна і до цього висловлювала незгоду з ціною російського газу. Так, на початку вересня посол України в Росії Володимир Єльченко заявляв, що Україна сподівається на перегляд ціни газу, вважаючи її несправедливою і неринковою.

Нагадаємо, Київ наполягає на перегляді формули, за якою розраховується ціна на російський газ, - базової ставки, яка на даний момент становить 450 доларів, що значно вище, ніж у інших країн-імпортерів газу.

Позиція ж російської сторони полягає в тому, що переглядати формулу розрахунки ціни на газ недоцільно, оскільки навесні цього року Росія і так уже надала Україна знижку в 100 доларів в обмін на продовження перебування російської бази Чорноморського флоту в Криму до 2042 року.

Джерело: ТСН.ua