друкувати


В Івано-Франківську у молодого подружжя народилася двійня з рекордною, богатирською вагою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-09 09:27:40

В Івано-Франківську у молодого подружжя народилася двійня з рекордною, богатирською вагою - 3 та 3,6 (!) кілограма. Хлопчики народилися здоровими попри те, що під час вагітності в одного з двійнят діагностували серйозну патологію серця. Батьки новонароджених стверджують, що зцілення відбулося в чудесний спосіб - силою молитви. Здивовані франківські лікарі готують статтю до медичного журналу, в якому опишуть цей рідкісний у практиці перинатального діагностування випадок.

У тісній однокімнатній квартирі франківської "хрущовки", в якій мешкають Дмитро та Мар'яна Малики, віднедавна стало вдвічі тісніше. Двоє нових мешканців - двійнята Станіслав і Максим, яких одразу після народження за їхні чималі габарити персонал пологового будинку називав "братами Кличками".

"Одна медсестра пригадувала, що десь у вісімдесятих народжувалася двійня з подібною вагою - 3 і 3,2 кілограми, - розповідала в розмові з репортером "ГК" мати двійнят, Мар'яна Малик. - Але такого, щоб було 3 кілограми і 600 грамів, в пологовому не пам'ятали!".

Тепер обидва малюки - рожевощокі здоров'ячки, які задоволено посміхаються крізь сон. Важко повірити, що приблизно за півроку до свого народження в одного з цих малюків були виявлені симптоми серйозної патології. Як засвідчило ультразвукове дослідження, якась рідина в грудній клітці почала витісняти серце у правий бік. Окрім того, апарат УЗД виявив потовщення шийної складки плода, а це - ймовірність вад розумового розвитку у дитини.

"Це виявилося на 17 тижні під час планового обстеження на апараті ультразвукової діагностики, - розповідала Мар'яна Малик. - Лікарка, яка мене обстежувала, показала на фотографії, де саме збирається ця рідина, який в неї об'єм і як витісняє вона серце праворуч. Врешті виписала нам направлення у Львівський міжобласний медико-генетичний центр при інституті спадкової патології і порадила їхати туди чимшвидше".

У лікарському направленні йшлося про декстрокардію - вроджений порок, при якому серце розташоване у дзеркальному відображенні, з правого боку. Як стверджує медицина, з такою патологією люди живуть, однак часто вона вказує на якусь ваду розвитку внутрішніх органів. Потрібно було з'ясувати причину цього явища. Зокрема, слід було встановити походження рідини, яка невідомо звідки взялася в грудній клітці плода.

Чоловік Мар'яни і батько двійнят 23-річний Дмитро Малик каже, що тривожне повідомлення від медиків вислухав стійко і не впав у відчай. Говорить, що витримати цей удар йому допомогла тільки віра. Він молився разом з дружиною, вночі бувало сам ставав до молитви, буквально вимагаючи від Бога втрутитися в ситуацію.

"Я був радий аж до неба, коли дізнався, що в мене буде двійня, і тут раптом такий шок, - розповідав Дмитро. - Я говорив: "Боже, Ти благословив мене, дав мені двох дітей, чому зараз один з них мусить страждати?". Я просив в ім'я Ісуса Христа, щоб ця вся ситуація розрулилася. Коли через чотири дні ми поїхали на консультацію у Львів, то на душі вже був мир та спокій".

Однак тривожні хвилини подружжю Маликів ще довелося пережити в коридорах медичного центру у Львові. Тільки там, спостерігаючи за нещасними дітьми, які звертаються за допомогою до лікарів, вони зрозуміли, якими страшними бувають патології.

«Поки ми сиділи в коридорі, то надивилися всякого страхіття, - пригадував Дмитро. - До кабінетів заводили дітей з явними гормональними розладами, з деформованими головами, тілами. Матері виходили від лікарів і ревіли гіркими слізьми. Просто жах".

У Дмитра тьохнуло серце, коли він побачив, що Мар'яна теж вийшла з кабінету заплакана. Але, зауваживши усмішку на обличчі дружини, зрозумів, що це - сльози радості. І ніби якийсь тягар звалився з душі.

"У Львові мене оглядала досвідчена лікарка Людмила Лотоцька-Волкова, в якої стаж роботи понад двадцять років, - пригадувала Мар'яна. - Вона не дивилася на попередні висновки з Івано-Франківська, з якими мене направили на консультацію. Огляд розпочали з "правого" плода, який вважався проблемним. І (о диво!) і серце у нього виявилося в нормі, і потовщення шийної складки також не було. Оглянули другий плід - також жодних слідів патології. Лікарка здивувалася, мовляв, чого вас до мене направили? А я лежу і крізь сльози сміюся".

Потім, розглянувши знімки з апарату УЗД, львівські медики підтвердили, що у плода дійсно фіксувалися патологічні зміни. Але за чотири дні вони безслідно зникли. Чудо?

Репортер "ГК" розшукав лікаря УЗД Ларису Костенко, яка оглядала пацієнтку і встановила симптоми патології в одного з двійнят. "Це справді унікальний випадок, у мене дотепер збереглися фотографії, на яких чітко видно зміщення серця праворуч, - сказала лікарка. - Я зберігаю ці знімки, бо саме готую публікацію про цей випадок до медичного журналу".

За словами пані Костенко, сама по собі декстрокардія не є якоюсь смертельно небезпечною патологією, однак вона вказує на порушення у розвитку внутрішніх органів і може супроводжуватися різними вадами. На думку лікаря, у цьому випадку було порушення формування відтоку лімфи, в результаті зібралася рідина, яка відсунула серце з того місця, де воно мало бути. Потовщення шийної складки так само було зумовлене тими ж причинами. Те, що за короткий час ситуація внормувалася, каже вона, справді незвичайно, однак радить за жодних обставин не впадати у відчай.

"Перинатальну діагностику не можна розглядати тільки як спосіб визначити, чи продовжувати вагітність, чи її переривати, вона призначена для того, щоб кожна жінка могла народити здорових дітей, - вважає Лариса Костенко. - Коли ми бачимо під час досліджень, що щось іде не так, батькам не треба поспішати з висновками, потрібно спостерігати за тим, як розвиватиметься ситуація, консультуватися зі спеціалістами. Дотримуючись усіх рекомендацій, можна уникнути багатьох проблем".

Ну а ще, мабуть, варто трошки більше вірити в чудо.

Автор: Богдан СКАВРОН
Джерело: Галицький Кореспондент