друкувати


А.Новик: «Свобода», на цих виборах, фактично, «прощупала» ґрунт по всіх регіонах країни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-08 09:35:27

Не варто драматизувати з приводу перемоги на місцевих виборах на Західній Україні ВО «Свободи». Якщо уважно проаналізувати ті соціологічні дослідження, які проводилися ще перед президентськими виборами, то побачимо, що український виборець вже тоді відчував гостру потребу в такій собі «сильній руці». Про це у ексклюзивному коментарі ІМК розповіла політолог Анна Новик.

«Коли обрали чинного президента, зрозуміли, що суттєвих зрушень не відбулося і потреба залишилася незадоволеною. Більше того, та політика, яку проводить команда Януковича, а вона чомусь зводиться виключно до освітніх та гуманітарних питань, не дає надії на обіцяне покращення життя. До того ж вона стала дуже дражливою для мешканців західного регіону України: мова йде про мову, історію, так звану багатовекторність політики владної команди тощо. Все це, включно з погіршенням рівня життя людей, дало підстави для радикалізації суспільства. Саме тому «Свобода» сьогодні опинилася на гребені хвилі в Західній Україні», - каже А.Новик.

З її слів, окрім того, на президентських виборах сформувалося таке собі «болото». «Мені не дуже подобається така назва, але нею оперують політичні технологи. «Болото» - це прошарок електорату, який є високоосвіченим, але з тих чи інших причин не бажає брати участі у політичному житті країни. Саме з цим прошарком найчастіше і працюють політтехнологи, адже він є запорукою перемоги. Значна частина цього прошарку була просто довгий час відірваною від політичної дійсності і в момент загострення соціально-економічної та політичної ситуації просто активізувалася на користь «Свободи». Не думаю, що перемога «Свободи» - це результат того, що від виборчого процесу усунули «Батьківщину». Заслуга «Батьківщини» полягає в тому, що вона як політична сила зробила все для того, щоб потужний пласт її електорату просто її покинув, а оскільки мова йде про західний регіон, то природно, що цей пласт тепер становить частину електорального поля «Свободи». Електорат Тягнибока – це моноліт, це люди 30-45 років, які повністю визначилися з життєвими орієнтирами і які вже не змінять свою думку. Окрім того, вони керуються авторитетом політичного лідера і чітко наслідують ієрархічний зв'язок «лідер-послідовники». Тому, виборці «Свободи» на цих виборах були настільки свідомими свого вибору, що були готові відстояти в черзі на дільницях по 3-4 години. Можливо саме тому ВО «Свобода» фактично й не вела жодної передвиборчої кампанії на Західній Україні, адже з такими високими рейтингами їй не було в цьому ніякої потреби», - пояснила експерт.

«Свобода», на цих виборах, фактично, «прощупала» ґрунт по всіх регіонах країни і тепер вже точно ніхто не може назвати партію Тягнибока непрохідною, адже в середньому її рейтинг коливається в межах 5%. Що ж стосується виборця, то він теж «прощупав» грунт і визначився із своїми політичними вподобаннями, і ці вподобання варто поважати. Насправді для «Свободи» це велике випробування, адже вся відповідальність тепер буде покладена саме на неї, висловила думку політолог.

"Цікава ситуація складається у Львові і зі співпрацею чи не співпрацею чинного міського голови Львова, який наразі так би мовити обтанцьовує «Свободу», розуміючи, що працювати з партією, яка йому опонує, буде, м’яко кажучи, не просто. Але не слід забувати, що і Андрія Садового і «Свободу» обрали львів’яни. Більше того, я переконана, що значна частина тих, хто проголосував за Садового, голосували й за «Свободу», отже вони все ж сподіваються на якусь спільну роботу. Я не думаю, що свободівці, прийшовши в раду, ініціюватимуть відставку чинного міського голови, а от контроль один за одним буде посилено», - сказала А. Новик.