друкувати


Івано-франківські вчені дослідили майже 100 зсувів на території гірських районів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-05 05:15:25

Ось таких обвалів у Верховинському районі можна було б уникнути. Про масштабні тут зсуви ґрунтів ще у 2006 попереджали науковці університету нафти й газу. 4 прикарпатських вчених розробили систему довгострокового прогнозування зсувів.

Вона отримала міжнародне визнання та статус наукового відкриття. Однак, лише, зараз обласна влада, звернула увагу на унікальний винахід. На території Прикарпаття зареєстровано 790 зсувів загальною площею майже триста квадратних кілометрів. В Україні таких природних стихій більше 2-х тисяч. За два останні роки чимало їх зафіксовано у Чернівецькій, Закарпатській областях та в Криму.

Саме на ці регіони, каже Едуард Кузьменко нещодавно поступили замовлення щодо адаптації унікальної розробки на прогнозування зсувів. Цього тижня вперше з проханням навчити користуватися такою програмою звернулися Прикарпатські еменесники. Розробник технічної частини винаходу Олександр Журавель запевняє — вона під силу навіть користувачу-початківцю. Кілька рухів мишкою і на моніторі з'являється повна інформація про ймовірність та точний рік зсувів. Івано-франківські вчені детально дослідили майже сто зсувів на території гірських районів, які утворились після повеней, що прокотились територією області минулого і цього року, і визначили фактори, що їх спричиняють. Зараз фахівці нафти й газу досліджують грунти у Верховинському та Косівському районах. Аби з впевненістю знати, що спричинило потужні обвали. Вартість адаптації системи прогнозування зсувів для конкретної області — півмільйона гривень, для окремого району 100 тисяч. Науковці вже зараз прогнозують чергову активізацію зсувів на Прикарпатті. ЇЇ варто очікувати з 2018-до 2020 року.

Джерело: Радіо «Західний полюс»