друкувати


IFC спільно з Асоціацією українських банків зміцнює потенціал вітчизняного фінансового ринку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-05 04:22:51

Сьогодні Міжнародна фінансова корпорація (IFC) у партнерстві з Асоціацією українських банків (АУБ) поширила найкращі практики з управління проблемними активами під час семінару «Управління проблемними та непрофільними активами кредитних організацій». Провідні фахівці IFC, АУБ, НБУ в Одеській області, компаній «Ернст енд Янг», «Делойт енд Туш» надали змогу банківськім спеціалістам підвищити знання про ефективні інструменти передачі або продажу стресових активів та управління ризиками для подальшого нарощування кредитної діяльності.

У жовтні цього року IFC і АУБ налагодили партнерські стосунки з метою реалізації загальнонаціональної навчальної програми, виконання якої покращить здатність місцевих банків управляти ризиками, та підтримки розвитку функціонуючого ринку проблемних активів. Частка проблемних активів у загальному портфелі українських банків збільшується і, за різними оцінками, сьогодні вона становить від 9% до 40%.

«Фінансовий сектор України є доволі молодим. І проблема, яка виникла сьогодні, вимагає пошуку нових рішень Тому експерти IFC розробили ефективні методики діагностики банків і впровадження рекомендацій щодо покращення кредитного портфелю. Ми залучаємо провідних фахівців для підвищення рівня знань з управління ризиками і передачі/продажу проблемних активів. Спільно з АУБ ми будемо стимулювати створення прозорого ринку стресових активів в Україні, що сприятиме притоку нових інвестицій до банківського сектору і оживленню кредитного ринку», - сказав Гарт Бедфорд, керівник Програми IFC з подолання кризи у фінансовому секторі.

Консультативна програма IFC з подолання кризи в Європі та Центральній Азії розпочалась у 2009 році в партнерстві із Швейцарською Конфедерацією. На сьогодні програмою проведено навчальні заходи для понад 1000 банківських спеціалістів, які безпосередньо працюють зі стресовими активами і займаються врегулюванням проблемних ситуацій. Спеціалісти IFC також беруть активну участь в розробці законодавчих актів, націлених на створення прозорого і функціонуючого ринку стресових активів.

Автор: Сергій ГЕРАСИМЕНКО, Національний прес-клуб «Українська перспектива»