друкувати


Скрутно з коштами, але здоров'ям дітей у Коломийських школах та садках не ризикують

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-04 02:30:49

У Коломиї 2638 учнів 1-4 класів, яким, згідно із законом “Про охорону дитинства”, має бути забезпечене безкоштовне харчування.

На 2010-2011 навчальний рік у бюджеті міста виділено 328 тис. гривень на харчування школярів молодших класів, але потрібна сума — 465 тис. грн. Тож виконавчий комітет міської ради 21 вересня ухвалив рішення про забезпечення повноцінного харчування учнів за рахунок коштів батьків, і згідно з наказом управління освіти Коломийської міської ради від 5 жовтня обід для школяра коштує 3 грн 50 коп., з яких 1 грн платять батьки. Безкоштовно, тобто лише за кошти міського бюджету, харчують дітей пільгової категорії.

Цьогоріч у коломийських школах 21 дитина-сирота та 71 дитина, яка отримує матеріальну допомогу в управлінні праці та соціального захисту. Три роки тому, для порівняння, дітей пільгової категорії було 476. Ганна П'ятничанська, спеціаліст із харчування управління освіти, каже, що, ця цифра не відображає дійсності. У шостій і десятій школі, наприклад, навчається багато дітей із бідних родин. Але, як знаємо, скрута із роботою, багато батьків офіційно не працевлаштовані, тож не можуть надати довідки із місця праці, потрібні для безкоштовного харчування їхніх дітей.

Якщо виконувати норми харчування, передбачені у відповідній постанов Кабміну, каже пані Ганна, обід мав би коштувати 5,87 грн. у школах, 14 грн - у дитячих садках. Наразі ж обід для школярів коштує 3 гривні, триразове харчування у садках — 8. Меню раз на два тижні складає технолог із харчування при управлінні освіти, після затвердження санітарно-епідеміологічною службою його передають до їдалень навчальних закладів міста.

Яким чином вкладаються в кошти, щоб забезпечити дитячому організму необхідний розвиток? Перед розмовою з Коломийським ВЕБ Порталом пані Ганна повернулася із 10 садка, каже, харчування там різноманітне: молочне на сніданок, перша, друга та третя страви на обід та запіканка на підвечірок. Але різноманітність забезпечують перш за все за рахунок зменшення порції. Так, котлета, биток мають 40 г, були ж по 50 г. Значно подорожчала кисломолочна продукція. Її майже немає в шкільних їдальнях, у садочках молочних продуктів більше за рахунок зниження порцій. Творог майже не замовляють. Загалом норми з кисломолочної продукції наразі виконують на 60 %, по рибі — на 45%, по соках — на 20%. Досі соку давали більше, але в осінньо-зимовий період переходять на чаї, а також соління замість свіжих овочів.

Продуктами їдальні міста забезпечують постачальники, які виграють тендер. Завіз відбувається в першій половині дня за таким графіком — ковбасні вироби, овочі в понеділок, риба, крупи у вівторок, м'ясо в середу, печінка в четвер, кури у п'ятницю. Молочні продукцію, хліб і кондитерські вироби завозять щодня згідно із заявками.

Контролюють якість харчування, каже пані Ганна, безперервно. Минулого тижня у всіх школах міста і садках відбулася комплексна перевірка, у складі комісії представники ветслужби, санепідемстанції, газової та навіть служби безпеки. Перевіряли сертифікати на продукцію, терміни споживання, умови зберігання. Такий контроль здійснюють щотижня. Перед 1 вересня загальний об'їзд шкіл та дошкільних закладів із перевіркою триває три дні, перевіряють готовність до нового навчального року і у випадку виявлення порушення дають 10 днів на його усунення.

Автор: Віта БОЙЧУК