друкувати


Коломияни проти підвищення пенсійного віку для жінок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-02 05:00:38

Зростаючий дефіцит Пенсійного фонду змушує уряд вживати швидкі заходи щодо виправлення ситуації, зокрема зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків. Коломия ВЕБ Портал поцікавився, що думають жителі міста із приводу підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років.

Найперше, що турбує коломиянок у віці від 45-50 років, це чи вистачить здоров'я. Вони мають за приклад матерів, які й до 55 років допрацювали через силу. Загалом стан здоров'я українців, кажуть більшість респондентів, викликає занепокоєння, чи взагалі вдасться дожити до пенсії. Це нововведення, як зазначила одна з опитаних, схоже на спланований державою геноцид, нищення народу, про яке треба кричати, а не просто писати.

За кордоном, де пенсійний вік навіть вищий запланованого в Україні, кажуть, це не виглядає так дико, як у нас. Там людина відпрацювала робочі години і не має чим гризтися, має гарантовану заробітну плату, і взагалі знає, що доки дотримується закону — матиме гідне життя.

Молодь, якій до пенсії 30-35 років, не проти якомога швидше поїхати за кордон і заробити грошей, щоб вистачило на життя і до, і після пенсії. Працювати до 60 років більшість не планують.

Тих, кому їхати за кордон пізно, хвилює, чи вдасться зберегти робоче місце. Відомо ж, що під скорочення потрапляють перш за працівники старшого віку. Досвідченим працівникам платити треба відповідно, натомість керівники надають перевагу початківцям, на яких можна заощадити, доки набираються досвіду. Державних підприємств в Коломиї бракує, а на приватних — господар пан, звільнить, коли йому забажається.

Крім хвилювання, як зберегти робоче місце, жінки переймаються, чи матимуть час допомогти дітям, доглянути за старими батьками. Про відпочинок наче і не йдеться, на пенсії планують пожити не для себе, а для інших. У планах потенційних коломийських пенсіонерів — город, домогосподарство, онуки.

Автор: Віта БОЙЧУК