друкувати


«Американський гуцул»: Так прозвали у Коломиї добровольця Корпусу миру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-29 04:15:07

«Американський гуцул». Так прозвали у Коломиї добровольця Корпусу миру США Шона Вільямса. Він один із понад 300 американських волонтерів, які зараз живуть і працюють у маленьких містечках та селах по всій Україні.

Шон вчителює у педагогічному коледжі в Коломиї. Сам родом з міста Цинциннаті, штат Огайо. Здобувши вдома дві вищі освіти – з лінґвістики і мистецвознавства – він вирішив продовжити кар’єру в Корпусі миру США.  Записався добровольцем і поїхав на два роки служити в Україну. Тепер викладає майбутнім педагогам англійську. Для Коломиї носій іноземної мови – знахідка.

Студенти кажуть, оскільки Шон розмовляє на уроці лише англійською, їхня вимова набагато покращується. Шон також переконаний, що йому пощастило. Він має інтерес до українського  фольклору і мріяв потрапити в Україну:

«Українцям важко зрозуміти, чому хтось може захотіти їхати в Україну і що таке волонтерство взагалі. Ми намагаємось пояснити це нашим студентам, організовуємо волонтерські проекти тут в англійському клубі, щоб показати, що це можливо – робити щось корисне для своєї громади, не отримуючи грошей чи нагород. Бо для волонтера винагорода – це досвід, який він набув, і приємне почуття від того, що допоміг людям. У моїй країні волонтерство – норма, до цього дітей привчають зі школи. А для українців це поки що дивина. Та й саме слово «волонтер», ще з радянських часів, має якийсь негативний підтекст».

У ліцеї в Коломиї давно звикли до викладачів з Америки. До Шона тут служило вже п’ятеро добровольців. Директор Коломийського педагогічного коледжу ім. Стефаника Валерій Ковтун каже, волонтери Корпусу миру – суттєва допомога для закладу:

«Я собі не уявляю, як би ми могли готувати фахівців до роботи вчителя англійської мови, не маючи волонтера Корпусу миру. Дурня вони у нас не валяють, вони працюють поруч з нашими викладачами».

Викладач з Огайо – місцева знаменитість, про якого пишуть в газетах.  «Американський гуцул» – так прозвали його за те, що грає на цимбалах, носить вишиванку, розмовляє українською і навіть розмальовує писанки. Всього цього шанувальник фольклору, в якому нема й краплі української крові, навчився за час волонтерства в Україні. Як каже Шон, якби він не став волонтером і не приїхав в Україну, вдома в Америці заробив би більше грошей. Але того, що дізнався і навчився тут, не набув би ні за які гроші.

Корпус миру був заснований у 1961-му році американським президентом Джоном Кеннеді для зміцнення миру і дружби між народами. Сьогодні добровольці служать у понад 90 країнах. В Україні Корпус миру діє з 1992-го року, і нині загін волонтерів тут найбільший у світі.

Автор: Оксана ЛІГОСТОВА
Джерело: Голос Америки