друкувати


Українські виробники не можуть задовольнити попит на "здорову їжу"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-29 03:15:07

Більше 40% споживачів готові купувати екологічно чисту продукцію навіть за більшу ціну. Однак українські виробники не можуть задовольнити попит на "здорову їжу".

Барвник, всілякі Е-складники, хімічні домішки, ГМО, антибіотики - все це щодня споживають українці.

Cпеціальне маркування біологічно чистих органічних продуктів в країні відсутнє. Людині залишається сподіватися хіба що на свою інтуїцію чи добросовісність виробників.

Аби відрізнити овоч чи фрукт, вирощений з пестицидами, від екологічно чистого, у Євросоюзі виробників давно зобов'язали позначати свій товар.

Законопроект про органічне виробництво в Україні Верховна рада вже двічі відхиляла.

В документі передбачені маркування (біо) органічної продукції, вирощеної чи виготовленої без хімії, ГМО та барвників, а також передбачена підтримка українських виробників такої продукції.

Закон відкрив би доступ на український ринок органічного виробництва іноземним інвестиціям.

Попит на органічну продукцію шалений, але українським виробникам бракує і досвіду, і ресурсів для заповнення цієї ніші.

Асортимент української органічної сертифікованої продукції не такий великий - передусім це зернові та незначна частина овочів і фруктів.

Заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич наголошує, що інвестори зі Швейцарії цікавляться органічним виробництвом в Україні та експортом українських товарі в європейські країни.

Аби допомогти українським виробникам розвивати ринок органічних продуктів, Швейцарське бюро співробітництва допомогло створити перший в Україні сертифікаційний орган "Органік стандарт".

Ця організація контролює якість українських органічних продуктів і сертифікує виробництво та продукцію за всіма європейськими нормами.

Поки що асортимент української органічної сертифікованої продукції не такий великий - передусім це зернові та незначна частина овочів і фруктів.

Органічного м'яса та молока в Україні не так багато, але господарства все частіше задумуються про вирощування саме екологічно чистої продукції.

Слабким місцем українських виробників органічних продуктів залишається переробка і логістика, констатують європейські експерти.

Аби вирішити ці проблеми, вони пропонують скористатися досвідом сусідів, зокрема органічних виробників Польщі і Угорщини, де органічний рух почав розвиватися в 90-х роках і зараз надзвичайно популярний.

Міжнародні експерти радять українцям також звернути увагу на виробництво не тільки органічних продуктів харчування, а й органічної косметики та екологічно чистих товарів для дому, оскільки цей напрямок надзвичайно популярний зараз у світі і ці тенденції дійдуть і до України.

Як повідомлялося, повсякденна страва українців – борщ - перетворилася на отруту через високий вміст нітратів в овочах.

За словами експертів, удень можна з'їсти не більше, ніж тарілку борщу, щоб не було передозування нітратами. Також радять від споживання овочів на цей день відмовитися.

Джерело: ТСН.ua