друкувати


У Львові відбулася акція «Якість життя для наших батьків»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-28 05:41:27

Сьогодні, 28 жовтня, на базі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону Міністерства оборони України відбувся четвертий етап всеукраїнської благодійної акції «Якість життя для наших батьків», організованої Асоціацією імплантологів України спільно з Асоціацією приватно-практикуючих стоматологів за підтримки Міністерства оборони України.

Упродовж одного дня у приміщенні операційних військового госпіталю бригади з 80 провідних стоматологів-волонтерів здійснювали безкоштовне встановлення зубних імплантантів членам ветеранських організацій міста Львова та Львівської області.

30 літніх людей, серед яких були ветерани Великої Вітчизняної війни, партизани та колишні вояки УПА, у віці від 70 до 90 років отримали можливість вже увечорі цього ж дня самостійно споживати тверду їжу та посміхатися здоровою посмішкою.

– Основна мета нашої акції – повернути якість життя людям, які найбільше на те заслуговують. Які зі зброєю в руках захищали нашу землю від загарбників. Для нас. Стоматологів та імплантологів – це амбітне завдання. Приклад соціальної відповідальності та громадянської позиції. – розповідає Президент асоціації імплантологів України доктор медичних наук, професор Ярослав Заблоцький. – За поточний рік це вже четвертий етап нашої благодійної ініціативи До цього часу ми провели подібні заходи у містах Симферополі,Києві, Одесі. Загалом до цього часу 87 нашим пацієнтам, встановлено понад 400 імплантантів та незнімних зубних протезів.

Засновник Асоціації імплантологів України доцент, заслужений лікар України Мирон Угрин повідомив, що цю ініціативу підтримали лікарі стоматолого та імплантологи у інших країнах. І незабаром, ще до закінчення 2010 року, у Севастополі на базі військових госпіталів Військово-морських сил України та Чорноморського Флоту Російської Федерації відбудеться перший міжнародний етап акції«Якість життя для наших батьків» у якій візьмуть участь спеціалісти обох країн.

Перед початком операцій, відбувся короткий брифінг під час якого виступили запрошені почесні гості. Зокрема, виконуючий обов’язки командувача західного оперативного командування генерал-майор Віктор Ганущак відзначив, що цей проект реалізується, на підставі Програми дій Уряду України.Зокрема, рішенням Міністра оборони України Михайла Єжеля, операції в рамках благодійної акції «Якість життя для наших батьків» проводяться на базі військових медичних закладів. Голова оборонного відомства високо оцінив ініціативу українських лікарів. Приємно й те, що четвертий етап цієї акції відбувається у день, коли Україна святкує 66 річницю визволення Львова від фашистів.

Українських імплантологів підтримали також колеги з багатьох країн світу, перетворивши акцію на потужний міжнародний рух із надання безкоштовної благодійної допомоги членам ветеранських організацій. Для того, щоб перейняти досвід у Львів прибули спостерігачі від Росії, Молдови та Польщі. Планується що у 2012 році спеціалісти з 19 країн-учасниць Другої Світової війни одночасно проведуть подібні акції у столицях своїх держав.

Як відзначив один з спостерігачів, представник Російської Федерації професор, хірург-імплантолог Володимир Путь, який вже втретє бере участь у проведенні цих заходів, добре, що в Україні його колеги-лікарі розпочали цю роботу у тандемі саме із медичними спеціалістами з оборонного відомства.

– Російські лікарі мають перейняти досвід організації та проведення таких акцій. Адже рівень українських медиків, їхній професіоналізм та багато інновацій у лікувальній галузі визнані на світовому рівні. – сказав він.

Згодом начальник Військово-медичного клінічного центру Західного регіону полковник медичної служби Іван Гайда більш детально розповів про хід доопераційної підготовки та реабілітаційний період для літніх пацієнтів. За його словами , у ВМКЦ ЗР завчасно були підготовлені операційні, забезпечено медичну діагностику пацієнтів, а також допуск за станом здоров’я ветеранів що беруть участь у акції. Офіцер розповів, що зважаючи на високу собівартість одноразових інструментів, які використовуються під час проведення операції, медичних препаратів, й матеріалів для виготовлення тимчасових та постійних протезів, витрати взяли на себе державні та приватні стоматологічні клініки регіону, а також зуботехнічні лабораторії.

 

Процедура із вживлення дентального імплантату є хірургічною операцією. Штучний корінь зуба, виготовлений з титану, встановлюється в кістку щелепи. Зазвичай встановлення імплантатів проводиться на беззубій нижній щелепі, адже саме на ній у переважній більшості пацієнтів літнього віку є проблеми з фіксацією знімного протезу. Сама операція триває за протоколом «Все-на- чотирьох». Штучні корені вмонтовуються у зоні підборіддя й до них негайно виготовляється пластмасова тимчасова незнімна конструкція. Весь післяопераційний період, який триватиме три місяці, пацієнти проходитимуть обстеження у спеціалістів Військово-медичного клінічного центру Західного регіону. Й через три місяці, коли імплантати приживуться на них встановлять постійний незнімний протез.

– Отже, нашим ветеранам після цього можна буде забути про те, щоби зберігати зубні протези у склянці. А лікарям участь у цій акції дозволить перейняти досвід колег, дізнатися про новітні методики зубного протезування та імплантології, що є у світовій практиці. – підкреслив полковник медичної служби Іван Гайда.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)