друкувати


В Надвірній знову конфлікт: воюють за землю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-28 02:30:57

«На майдані коло церкви революція іде». Цими рядками класика можна охарактеризувати те, що робилось цієї неділі в мікрорайоні вулиці Ломоносова, що в Надвірній. Після традиційної недільної служби в місцевій церкві люди тут же, біля храму зібрались на збори.

Предметом палкого обговорення стало рішення Надвірнянської міської ради ще від 25 грудня 2008 року №2081-ХХІХ/2008 «Про Погодження матеріалів місця розташування земельних ділянок та надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на вулиці Рамішвілі». Даним рішенням сорока двом особам виділено земельні ділянки на землях запасу міської ради у вище вказаному мікрорайоні Надвірної. Як стверджують місцеві громадські активісти, майже половина людей в переліку нових землевласників – родичі та знайомі депутатів міської ради, а також деякі депутати особисто. При цьому абсолютно не враховані права на землю тих людей, які десятками років фактично її обробляють.

«Отут, за будинком, моя грядочка, – розповідає місцева мешканка Ольга Петровська, син якої загинув в Афганістані, а сім’я була вивезена до Сибіру і змогла повернутись тільки у 80-х, – там півсотки навіть немає. Я обробляю цю землю вже 23 роки, хоча більшість людей мають там грядки набагато довше. Поки було дешевше, того не треба було, а в 1987 році, коли держава почала розвалюватись, купила той клаптик за 40 карбованців у сусідки-росіянки. Вели собі невеличку грядочку там біля дороги, скопала, посадила фруктові дерева, малину, кущі різні. Хочеш-не хочеш, а десь щось звідти щипнеш – вже якась допомога пенсіонеру. Ну а тепер кажуть: заберуть, то й навіть не знаю, як бути». При цьому процес прийняття рішення та його підготовки від людей старанно замовчувався.

Представники міської ради інформацію про ігнорування прав громадян, що обробляють землю, називають неправдивою. «Депутатів міської ради в цьому списку не має, – стверджує голова земельної комісії Надвірнянської міськради Андрій Яновський, – ми давали землю багатодітним, давали тим, в кого була накладка державних актів і 20 планів – жителям сусіднього села Пнів взамін їхніх ділянок, які потрапили під Надвірнянське міське кладовище. Ми можемо врахувати інтереси тих людей, які обробляли цю землю. Хай приходять з підтверджуючими документами і міська рада надасть їм ці земельні ділянки».

Наразі ж, поки триває виборча кампанія, конфлікт активно використовують представники різного роду політизованих структур краю в кості елементу своєї піар-кампанії.

Автор: Сергій БІЛИЙ