друкувати


В Івано-Франківську вшанували пам'ять українців, примусово переселених з Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-26 12:00:44

Трагедією не тільки для лемків, а й для всієї України назвали вимушене переселення українського населення з Польщі учасники пам’ятного віча, присвяченого 65-тій річниці початку даної ганебної сторінки в історії двох народів.

Виступаючі на мітингу: голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник, міський голова обласного центру Віктор Анушкевичус, представники духовенства, функціонери етнічного культурологічного товариства «Лемківщина» тощо піддали різкій критиці політику тоталітарних режимів, які змусили сотні тисяч людей покинути насиджені місця і пуститись в повну смертельних небезпек подорож.

«Війна вже закінчувалась, - зазначив Віктор Анушкевичус, - і останні акції, зокрема операція «Вісла», відбувалися вже після війни. Люди гинули не в військовий час. Тодішній тоталітарний польський режим, вислужуючись перед тоталітарним режим радянським, силами шести дивізій, силами служб безпеки зірвали в одну мить і викинули з хати більше півмільйона людей, тисячі з яких загинули».

Втім, як зазначив Ігор Олійник, Україна підіймається з колін. І хоча українці не мають такої держави, як хотілося б, голова облради висловив надію, що «настане такий час, коли буде така держава», що лемки з Укаїни зможуть без проблем поїхати в свої рідні місця.

В свою чергу, представники духовенства лемківської греко-католицької церкви наголосили на своїх намірах добиватись будівництва в Княтининському сквері лемківської церкви, відзначивши, що лемки на сто років раніше, ніж вся Україна, прийняли християнство від Кирила та Мефодія, а відтак церква носитиме імена цих християнських святих.

Автор: Сергій БІЛИЙ