друкувати


В погоні за хабарами перевертні у погонах приписують людям нескоєні злочини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-22 11:03:24

Навряд чи сьогодні можна здивувати пересічного українця хабарництвом в правоохоронних органах. Проте донедавна йшлося переважно про випадки, коли хабарі вимагались за не вчинення певних репресивних дій за об’єктивно вчинені злочини чи інші протиправні вчинки. Тим зухвалішим виглядає випадок, задокументований нещодавно співробітниками Управління СБУ в Івано-Франківській області та відділом внутрішньої безпеки головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС.

«Старший оперуповноважений сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Снятинського райвідділу УМВС, - розповідає «Експресу» керівник прес-групи Управління СБУ в області Марія Римар, - вимагав 2500 гривень у вісімнадцятирічного студента за непритягнення його до відповідальності за фактом вживання та зберігання наркотиків». Зі слів пані Римар, потерпілий студент категорично спростовує звинувачення. Зрештою, проведена експертиза довела його непричетність до злочину, проте це не зупинила перевертня у погонах.

Передбачаючи можливі негативні наслідки свого вчинку, обережний міліціонер доручив отримати від юнака гроші своїй спільниці. Проте це не допомогло: одразу після передачі хабара співробітники СБУ затримали як посередницю, так і самого вимагача.

«Наразі, - продовжує М.Римар, - міліціонера-вимагача затримано, вирішується питання про обрання щодо нього запобіжного заходу. Порушено кримінальну справу». Зауважимо: за злочин, скоєний правоохоронцем, Закон передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 д 10 років. То чи вартують роки втраченої свободи якихось нещасних 2500 гривень?

Автор: Сергій БІЛИЙ