друкувати


Керівництво ФК «Ураган» представило бразильських легіонерів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-20 04:15:45

Трьох футболістів з далекої Бразилії отримав на підсилення Івано-Франківський футзальний клуб «Ураган».

Двоє з них: Сержіо Луїс Масіел Лукас на прізвисько Сержао та Нільсон Дос Сантос Машаду, якого прийнято іменувати Біро Жаде, вже відомі українським вболівальникам по блискучій грі у фінальній частині цьогорічного Чемпіонату Європи в Угорщині, коли, граючи за збірну Азербайджану, вони завдали неабиякого клопоту національній збірній України. Третій – Жозе Ренато Валеріо (Ренатіньо) на європейський континент прибув вперше, хоча вже встиг зазнати футзальної слави у себе на батьківщині.

«Нарешті ми закінчили, – розповідає президент клубу Олександр Бубен, – комплектацію команди на цей чемпіонат. Тепер у нас є повний склад. Ідея полягала в тому, щоб залучити саме гравців, які мають досвід гри на міжнародному рівні, в інших чемпіонатах, фахівців іншої – неслов’янської школи гри. Я дума, що буде цікаво і молодим нашим гравцям, і досвідченим футболістам «Урагану» поспілкуватися з гравцями, які брали участь у фінальній частині Чемпіонату Європи».

Як Сержао, так і Біро Жаде вже не вперше грають за клуби в країнах пострадянського простору. У них за плечима гра у футзальних командах Російської Федерації, Казахстану, Азербайджану. В той же час, досвід використання бразильських гравців в українських клубах наразі невеликий. Власне, його має лише Донецький «Шахтар», за який протягом деякого часу грали спортсмени з Бразилії. Відомо, що з їх виходом з клубу в команди почалися неприємності.

На даний час відомо, що футболісти гратимуть під такими номерами: Сержао – №31, Біро Жаде – №20, Ренатіньо – №77. Відповідні футболки іноземним «ураганіцям» урочисто вручив особисто Олександр Бубен.

«Я знаю Сержао і Біро Жаде давно, – ділиться своїми враженнями головний тренер команди Сергій Гупаленко, – Ми підбирали досвід і підбирали ті місця, які нам хотілось би посилити. Зараз думаємо, як краще використати легіонерів: чи вони гратимуть в одній четвірці разом, по якось по-іншому».

Наразі контракт з іноземцями підписано до кінця сезону, проте приїхали вони в Івано-Франківськ разом з сім’ями, а отже всерйоз і надовго. Двоє з них не погано, розмовляють російською, проте всі троє сподіваються вивчити незабаром українську. «Російська мова для мене, – розповідає Ренатіньо, – більш вживана, проте хочу вивчити деякі українські слова і процесі спілкування з друзями по команді і проживання в Івано-Франківську вивчу українську мову. Звичайно, я краще себе почуваю в компанії земляків, але моя мета – грати і розвивати свої професійні якості в команді».

Автор: Сергій БІЛИЙ