друкувати


Коломия в зоні експерименту: Вводять електронні лікарняні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-19 05:46:35

Івано-Франківська область — одна з трьох областей України (разом із Харківською і Одеською), в якій заплановано пілотний проект електронного реєстру листків непрацездатності. Реалізацію його планують з 20 грудня 2010 р., а вже до завершення 2012 електронні лікарняні запровадять по всій Україні.

Таке нововведення запропонувала виконавча дирекція Фонду соціального страхування від тимчасової втрати працездатності, і згодом було укладено відповідну угоду про спільну діяльність з Міністерством охорони здоров'я.

В Івано-Франківській області щороку видається понад 200 тис. листків непрацездатності, їхня кількість останніми роками зменшилася. І все ж кошти, витрачені на надання допомог, становлять понад 50 відсотків усіх витрат фонду в області. А він фінансує й багато інших видів матеріального забезпечення та соціальних послуг, тож ретельно контролює цільове використання кожної гривні, перевіряючи обгрунтованість видачі та правильність оформлення листків непрацездатності.

Цікаво, що в Калуші, вперше електронний облік листків непрацездатності було впроваджено ще в листопаді 2009 р. в Калуській міській поліклініці.

Як розповіли у Коломийській ЦРП, проект реалізуватимуть на базі поліклініки і стаціонарного відділення. Уже завтра завезуть комп'ютери та встановлять програми. Для запланованого одноденного навчання серед медичних сестер та працівників медреєстратури набрали 10 осіб.

Чим нововведення загрожує пацієнтам? Загалом нічого не зміниться, і законослухняним громадянам нічого боятися. Але незручностей слід очікувати тим, хто звик багато відпочивати за рахунок лікарняних - необгрунтоване продовження листків непрацездатності стане неможливим.

Окрім закладів освіти та виконавчих дирекцій Фонду зі страхування тимчасової втрати працездатності, бази даних електронного реєстру будуть використовувати на кордонах. Тож якщо хтось сподівається скористатися лікарняним періодом для закордонної поїздки — дозволу виїхати не отримає.

Попри позитивні моменти проекту, як-от повнота інформації про пацієнтів, загалом медперсонал поліклініки каже відверто, що держава знову додасть їм роботи.

Автор: Віта БОЙЧУК