друкувати


Це не ми, сказали підсудні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-19 09:15:40

Підозрювані у замаху на життя головного редактора газети «Коломийський вісник» В.Дем’яніва 30 вересня під час засідання у Коломийському міськрайонному суді заявили, що їхні свідчення про скоєння жорстокого нападу на журналіста є неправдивими, а цю справу міліція сфабрикувала на досудовому слідстві.

Зокрема, один з підсудних заявив, що в момент нападу на журналіста він перебував взагалі за межами Коломиї. Зізнання у вчиненні цього злочину, як зазначив другий підсудний, було зроблено під тиском.

Сам потерпілий, своєю чергою, під час першого судового засідання заявив, що не має до підозрюваних жодних претензій, оскільки не впізнав і не міг впізнати їх, бо бачив лише силуети злочинців. Нагадаємо, що раніше на попередньому слуханні справи В. Дем’янів вніс клопотання про її повернення на додаткове розслідування, бо вважає, що слідство проведено поверхово та необ’єктивно, ретельно не вивчено умисел підозрюваних у нападі, недостатньо уваги приділено достеменній перевірці версій, пов’язаних із журналістською діяльністю. За його словами, поспішність міліції, яка не зважила на ці обставини, пояснюється намаганням заспокоїти громадську думку, «призначивши» винуватців.

В. Дем’янів вважає, що міліцейська версія має ознаки фікції, коли задля заспокоєння громадськості бажане видають за дійсне, а громадську думку не те що ігнорують, а вводять в оману. «У зв’язку з цим у мене закрадається підозра, чи «не підсовують» міліційні чини мені і громадськості «цапів-відбувайлів». Вважаю, що замах на моє життя було вчинено через професійну діяльність, принципову позицію газети у відстоюванні прав та інтересів людей і громади міста Коломиї».

Як ми вже повідомляли у матеріалі з попереднього слухання справи, тоді суд погодився з позицією державного обвинувачення і відхилив клопотання про повернення її на додаткове розслідування, мотивуючи це, зокрема, й тим, що з аналогічною заявою можна звернутися і під час судового слідства, якщо в процесі розгляду виникнуть відповідні підстави. По суті, твердження підсудних уже може бути саме такою підставою. Проте Василь Дем’янів ще нічого не конкретизує з цього приводу. Зрештою, чимало залежить від показань свідків, допит яких має пройти на наступному засіданні 21 жовтня.

Автор: Андрій БОГДАНІВ
Джерело: Газета «Галичина»