друкувати


«Пластуни» презентували вишиту Україну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-16 10:15:13

«Вишита Україна». Таку назву носила всеукраїнська акція, яку провели днями в Івано-Франківську місцеві активісти Національної скаутської організації «Пласт».

В рамках акції «пластуни» розклали на Вічевому майдані міста грандіозну інсталяцію із 17 двометрових конструкцій. На натягнених на них банерах були зображені люди в традиційних українських одностроях з отворами замість облич, куди кожен міг вставити власне обличчя і сфотографуватись.

Заохотити простих перехожих до фотографування в, хоча і намальованих, але українських вишиванках прийшли такі відомі в області особистості, як спортсмен Роман Вірастюк, художник, лідер Молодіжного мистецького об’єднання «Форумс» Микола Джичка, співак, вокаліст гурту «Перкалаба» Андрій Федотов.

Зі слів одного з організаторів акції, активіста «Пласту» Тараса Зеня, метою заходу є ознайомити громадськість з українськими традиційними строями різних етнографічних груп та об’єднати українців навколо рідної культури. Зокрема, на стендах зображені вишиванки з 14 етнографічних регіонів, зокрема з Бойківщини, Буковини, Поділля, Покуття, Полтавщини,Слобожанщини, Нижнього Подніпровов’я, Гуцульщини, Закарпаття, Запоріжжя, Полісся. «Такою, дещо нетрадиційною пластовою акцією, - розповідає пан Зень, - ми хочемо спонукати сьогоднішнє покоління до бажання більше довідатись про свою культуру та звичаї. Тому пластуни пропонують розмістити ці фото в інтернеті, де так багато часу проводить сучасна молодь. Також саме під час цієї акції західноукраїнський бойко чи гуцул на якусь мить може відчути себе донбаським слобожанином».

Автор: Сергій БІЛИЙ