друкувати


Чергові вибори до Верховної ради мають відбутися 27 березня 2011 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-15 05:35:06

Чергові вибори до Верховної ради мають відбутися 27 березня 2011 року. Про це заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

За його словами, згідно з Конституцією 1996 року, вибори депутатів Ради мають відбутися в останню неділю березня четвертого року повноважень парламенту.

Про оголошення початку чергових виборів до Верховної ради Центральна виборча комісія повинна оголосити в листопаді, якщо до цього часу не будуть внесені зміни до Конституції і до закону про вибори народних депутатів.

Магера зазначив, що з рішенням Конституційного суду про скасування політреформи 2004 року хтось може погоджуватися, а хтось ні. "Я як юрист і законослухняний громадянин повинен його виконувати, у мене немає іншого варіанту", - пояснив Магера.

За словами заступника голови ЦВК, Конституція повинна діяти в повному обсязі, і неправильними є спроби вважати недійсними окремі її положення. "Якщо хтось хоче висмикувати окремі статті і трактувати так, що одні діють, а інші ні - це глибоко помилково. Конституція діє щодо всіх суб'єктів правовідносин, і її верховенство забезпечується на всій території України", - сказав він.

У той же час, Магера підкреслив, що щоб уникнути різночитань Конституції Центрвиборчком може додатково звернутися до Конституційного Суду для тлумачення цих норм.

У свою чергу, заступник глави ЦВК Жанна Усенко-Чорна вважає, що всі суперечки щодо терміну дії депутатських мандатів безпідставні, і оскільки Конституція є законом прямої дії, у Центрвиборчкому немає іншого шляху, окрім як оголосити про початок виборів за 125 днів до їх проведення, тобто вже в листопаді поточного року.

"Оскільки цей виборчий процес буде тривати протягом двох бюджетних років, то ЦВК необхідно терміново підготувати фінансові запити і направити їх до Кабінету Міністрів і Верховну раду, щоб забезпечити необхідне фінансування процесу", - вважає вона.

Разом з тим, Усенко-Чорна не виключає, що виборче законодавство в найближчим часом може бути змінено.

Нагадаємо, раніше Віктор Янукович заявляв, що дострокових виборів у зв'язку зі скасуванням політреформи 2004 року і повернення до Конституції 1996 року в Україні не буде.

Нагадаємо, 1 жовтня Конституційний суд визнав політреформу 2004 року незаконною 2004 року, і Україна повернулася до президентсько-парламентської форми правління.

Чергові вибори до українського парламенту мають відбутися в 2012 році. У контексті політреформи опозиція зажадала провести вибори достроково - 27 березня 2011 року, відповідна постанова навіть зареєстрована у Верховній раді.

Джерело: ТСН.ua