друкувати


Коломия поповнює лави військовослужбовців на контрактній основі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-15 05:15:57

Уже два роки діє 160 територіальний центр комплектування військовослужбовцями за контрактом, розташований в Івано-Франківську. Інструктор-вербувальник центру в Коломиї й районі — сержант Руслан Сльозкін — розповів Коломия ВЕБ Порталу про робочі будні.

Перебуваючи сам на контрактній службі, сержант говорить не лише про позитивний бік служби, але й про наболіле.

Так, до виконання у 2010 р. район мав план призвати до служби в Українському війську за контрактом 20 осіб, наразі призвали вже 26.

14 жовтня п'ятеро новобранців від Коломийського району вирушили на три місяці до навчальних центрів. До місця призначення (наприклад, майбутні зв'язківці-телеграфісти військової частини в Коломиї вирушають до Полтави) вони добираються за власний кошт, переступивши ж поріг центру — переходять на утримання за рахунок Міністерства оборони. На одну особу виділено 900 гривень у місяць.

Контрактникам на папері держава гарантує високе соціальне та медичне забезпечення, стабільний заробіток та можливості для отримання вищої освіти й професійного зростання (при цьому не наголошують, що право на безкоштовну вищу освіту здобувають лише після другого року служби).

Про реалії служби за контрактом сержант Руслан Сльозкін говорить таке: медичне та соціальне забезпечення на рівні, грошове ж шкутильгає. Жодних затримок у виплатах, але зарплатня сержанта нижча за середню Україні — 1100-1800 гривень. З 1 жовтня обіцяли підняти на 50%, отримали ж надбавки лише окремі роди військ, зокрема пощастило коломийським льотчикам.

Нерозв'язаною залишається проблема житлового забезпечення. Міністерство оборони щороку виділяє кошти на житло військовослужбовцям, коломийський гарнізон, відповідно, ставить на облік для отримання житла. Два роки тому в Коломиї надали 60 квартир, зокрема й колишньому військовому-пенсіонеру. Чекати на власне житло доводиться часом і всі 20 років військової служби.

Загалом уже понад десять років, незважаючи на різного роду агітаційні заходи, не вдається набрати необхідну кількість військовослужбовців за контрактом для формування професійних Збройних сил.

Автор: Віта БОЙЧУК