друкувати


В.Янукович звільнив двох віце-прем’єр-міністрів: В.Слауту та В.Сівковича

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-14 01:10:02

Пан Янукович мав зменшити кількість віце-прем’єрів з шести до чотирьох відповідно до вимог Конституції 1996 року, дію якої нещодавно поновив Конституційний суд.

Окрім того, таку ж кількість віце-прем’єр-міністрів встановлює змінений Закон "Про Кабінет Міністрів", який набрав чинності 13 жовтня.

Володимир Сівкович курував "силовий" сектор в уряді, а Віктор Слаута – аграрний.

Пана Слауту президент Янукович призначив своїм радником, а пана Сівковича – заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони.

Саме їх разом із віце-прем’єр-міністром Віктором Тихоновим політичні оглядачі називали серед найімовірніших кандидатів на звільнення.

Тепер у прем’єр-міністра Миколи Азарова лишилося четверо заступників: перший віце-прем’єр Андрій Клюєв та три віце-прем’єри. Це віце-прем'єр-міністр з питань Євро-2012 Борис Колесніков, віце-прем'єр-міністр з питань економіки Сергій Тігіпко та віце-прем'єр-міністр з питань регіональної політики Віктор Тихонов.

Оголошення про те, яких саме віце-прем’єрів звільнить президент Янукович, очікували ще минулого тижня. Політичні експерти припускають, що затримка із кадровими змінами була викликана боротьбою різних політичних та бізнесових груп в оточенні Віктора Януковича.

Раніше директор Інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко в інтерв’ю Бі-Бі-Сі припускав, що зволікання президента пов’язані із бажанням "зберегти баланс інтересів".

Окрім того, президент Янукович зробив ще низку кадрових перестановок. Так, він звільнив постійного представника президента в Криму Сергія Куніцина та призначив на цю посаду тимчасово виконуючим обов’язки Віктора Плакіду.

До цього пан Плакіда обіймав посаду міністра палива та енергетики Криму, а ще раніше був головою Ради міністрів Автономної республіки Крим.

Низка експертів не виключають, що цієї осені ймовірне звільнення з посади прем’єр-міністра Миколи Азарова, як людини, яка візьме на себе негатив непопулярних реформ влади.

Джерело: BBC Ukrainian