друкувати


В Надвірній виник черговий будівельний конфлікт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-12 09:15:47

Конфлікти, пов’язані із забудовою прибудинкових територій давно вже стали нормою для Прикарпаття. На які лише хитрощі не йдуть забудовники, щоб заволодіти останніми незабудованими клаптиками міської території. В Надвірній окремі депутати міської ради пішли на обман не тільки громади, а й своїх колег по роботі в сесійній залі.

Нещодавно мешканці будинку №31 по вулиці Мазепи, що в райцентрі, дізнались, що представники окремих комерційних структур активно збирають погодження у відповідних комунальних службах, необхідні для будівництва у них під вікнами житлового будинку. Згодом з’ясувалось, що ще в березні цього року Надвірнянська міська рада прийняла два рішення якими дозволила двом молодим спортсменкам-дзюдоїсткам місцевого спорткомплексу розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність двох земельних ділянок на дані території. Такий стан речей обурив місцевих мешканців, діти яких і без того змушені гратися на не обладнаних майданчиках. «Я мешкаю в будинку №31, - розповідає місцева жителька Оксана Свиридюк, - В мене двокімнатна квартира. Вікна однієї кімнати виходять на західну сторону і там ніколи не буває сонця. Тим більше зараз, коли там встановлений новий будинок і дуже добре видно весь інтер’єр будинку. Якщо тут побудується новий будинок, незалежно, якої висоти, я ніколи не бачитиму сонця і моя кімната, моя квартира перетвориться на підвальне приміщення, зрештою, так само, як квартири усіх мешканців перших поверхів». Як стверджує пані Свиридюк, це єдиний майданчик, який залишився незабудованим і де можуть ще гратися діти. Заслуговує на увагу той факт, що своїми березневими рішенням депутат по суті ввели в оману як громаду міста, так і деяких своїх колег, оскільки в них зазначалось, що вказані в них земельні ділянки перебувають на вулиці Івана Франка, в той час, як в дійсності вони розташовані на вулиці Мазепи. Більше того, підписаний Надвірнянським міським головою Зіновієм Андрійовичем та архітектором міста Богданом Зіником документ «Межі прибудинкової території» за №28 відносить дані земельні ділянки до прибудинкової території будинку №31.

Спротив мешканців, які вважають, що спортсменок просто використали в якості підставних осіб, набув розголосу, в результаті якого з’ясувалось, що рішення міськради від 25 березня були скасовані тією ж радою ще 24 червня. «Я не до кінця розумію, про яке рішення йде мова, - розводить руками депутат міської ради Олег Антонюк, - про яку забудову, але перед тим, як видавати будь-яке рішення про будь-яку забудову, потрібно зробити зйомку земельної ділянки, визначити комунікації, пожежні розриви. Цього нічого не було зроблено. Я думаю, що для цього мікрорайону достатньо цього збудованого будинку. На даний час жодних чинних рішень немає». «На цій земельній ділянці жодного будівництва не буде», - запевнив колега по депутатській роботі Роман Мажак.

Втім, мешканці переконані, що червневе рішення прийняте так би мовити заднім числом, без відповідного засідання і його стенограми. На підтвердження своїх слів вони наводять той факт, що останній підпис у погодженні проекту землеустрою під забудову даної землі поставлено 22 вересня, тобто через три місяці після скасування дозволу на розробку такого проекту.

О.Антонюк переконаний, що мешканці будинку №31 самі винні у ситуації, що склалася, оскільки не бажають створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, що дозволило б їм взяти у власність прибудинкову територію. Мешканці ж стверджують, що вони в принципі не проти створити ОСББ, але тільки після того, як ЖЕО приведуть будинки у стан, придатний для передачі їм на баланс.

Автор: Сергій БІЛИЙ