друкувати


Івано-Франківські художники захопили Одесу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-09 05:45:45

«8 художників з Івано-Франківська». Так просто і ясно називалась виставка робіт прикарпатських митців яка відбулася в середині вересня в місті Одесі.

Про перебіг цієї мистецької події розповіли вчора під час прес-конференції івано-франківські художники Мирослав Яремак, Анатолій Звіжинський та Ярослав Яновський, які брали безпосередню участь у виставці.

Зі слів М.Яремака, виставка проходила в приміщенні Одеської обласної організації Національної спілки художників України на запрошення місцевих митців. Це вже вдруге живописці з Прикарпаття виставляються у Південній Пальмірі. Перша виставка мала місце 17 років тому. «Зараз, - розповідає пан Яремак, - одесити вважали за потрібне подивитись, як зросли івано-франківські митці, що вони роблять сьогодні». Крім зазначених імен, участь у «художньому десанті» на Південь взяли також Богдан Бринський, Юрій Іздрик, Ігор Перекліта, Мирослав Король та Ростислав Котерлін.

Як стверджує Анатолій Звіжинський, коли івано-франківці прибули до Одеси, їх здивувала та кількість подій візуального мистецтва, які там періодично відбуваються. «Ми застали одну цікаву частину виставки другого мистецького одеського бієнале, - зазначає художник, - Виявляється Одеса – настільки самодостатнє місто, що може собі дозволити проведення власного бієнале. Тому для нас це запрошення було дуже важливим».

Результатом «мистецької вилазки» стали декілька робіт, проданих в приватні одеські колекції та запрошення провести виставку в місцевому Музеї східного та західного мистецтва. До робіт наших земляків виявили неабияку зацікавленість поціновувачі образотворчого мистецтва з числа одеситів та гостей міста. Зокрема, як стверджують організатори прес-конференції, роботи Б.Бринського стали рекордсменами по кількості фотографування, до творів І.Котерліна було найбільше пропозицій щодо купівлі і т.п. Крім того, митці привезли з собою низку альбомів, в яких представлені відомі одеські колекції, які вони планують передати в бібліотеки та музеї Івано-Франківська.

На жаль, - визнають художники, - сьогодні у них немає можливості запросити своїх одеських колег до обласного центру Прикарпаття, оскільки це пов’язано з труднощами пошуку виставкових залів, втім, вони переконані, що така міжрегіональна мистецька співпраця триватиме і надалі.

Автор: Сергій БІЛИЙ