друкувати


М.Дмитрик: Близько 70% українців давали або отримували хабарі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-09 04:45:51

Змінити ментальність прикарпатців в напрямку відмови від корупції та хабарництва поставив собі за мету уповноважений Кабінету Міністрів України з питань запобігання та протидії корупції в Івано-Франківській області Мирон Дмитрик.

З його слів, відповідно соціологічних опитувань, близько 70% українців у своєму житті давали або отримували хабарі і Прикарпаття в цій статистиці не є виключенням.

«Фактично зараз, - розповідає пан Дмитрик, - з молоком матері діти всмоктують поняття корупції». Йдеться про те,що навіть для того, щоб влаштувати дитину в дошкільний заклад чи до школи, не рідко треба дати комусь, як то кажуть, на лапу.

Ефективні методи протидії даному явищу антикорупційний чиновник вбачає у впровадженні в області європейської антикорупційної практики, яка передбачає максимальне залучення максимальне залучення громадських організацій до протидії корупційним проявам, популяризації через них антикорупційних настроїв у суспільстві. Зрештою, ця стежка є близькою пану Мирону, який, будучи юристом за фахом, п’ять років – з 2001 по 2006 роки очолював обласну організацію Комітету виборців України, а з 2006 року є головою громадського об’єднання «Бюро з прав людини». Результати не забарилися: вже сьогодні мають місце порушені кримінальні справи проти нечесних на руку чиновників, звільнення корупціонерів з займаних посад тощо. На даний час на розгляді в уповноваженого перебувають близько 20 звернень щодо неправомірних дій посадовців, 3-4 з яких однозначно будуть пре редані для вжиття кримінально- та адміністративноправових заходів до прокуратури та інших правоохоронних органів. При цьому, - відзначає уповноважений, - дуже часто люди не бажають звертатись до правоохоронних органів, відтак звернутись до антикорупційного цивільного чиновника їм легше.

Зі слів, М.Дмитрика, вагомою передумовою до корупції в майбутньому є порушення виборчого законодавства тими, хто лишень прагне дістатися владних крісел. «Сьогодні необхідно унеможливити, - зазначає він, - використання брудних грошей у виборчих фондах, використання бюджетних коштів для передвиборчої агітації, нерівність різних сил у правах, в тому числі і у питаннях доступу до засобів масової інформації».

Серед найбільших проблем, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства, які вже сьогодні мають місце в області, уповноважений з питань протидії корупції виокремив такі: неякісний особовий склад виборчих комісій; непоодинокі випадки торгівлі місцями у виборчих списках партій; низький інтелектуальний рівень кандидатів: багато з них не вміють автобіографію, правильно заповнити декларацію; проведення агітації у невстановлений час та не з коштів виборчого фонду тощо.

Зважаючи на викладене, М.Дмитрик запровадив «гарячу лінію» щодо запобігання корупційним проявам та порушенням виборчого законодавства, яка діє за телефоном (0342) 55-21-97 з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 18.00 години.

Автор: Сергій БІЛИЙ