друкувати


Незаконна вирубка Карпат приносить мільйонні прибутки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-09 03:00:51

Нелегальна вирубка лісів і тіньовий обіг деревини за своєю суттю схожі на наркоторгівлю та торгівлю зброєю. Цей бізнес є втаємниченим і приносить мільйонні прибутки.

Про це під час прес-конференції в ЗІКу розповів керівник Науково-інформаційного центру лісоуправління Михайло Попков.

«Усі правопорушення у лісовому секторі діляться на дві великі групи: незаконне використання і відчуження земель і друга – нелегальна заготовка і тіньовий оборот лісових ресурсів», – констатує Попков, розповідаючи про самозахоплення, навівши десятки прикладів, зокрема, й ситуацію навколо Брюховицьких лісів. «Десятки прикладів можна навести, – каже Михайло Попков. – Перевірка КРУ 2009 року у державній системі лісів виявила, що 4000 га лісів змінили своє призначення, а 700 га було захоплено самовільно».

До другої групи можна внести видобуток природних копалин на території лісів, зокрема, бурштину каменю і піску. Ще однією проблемою є сміття і тимчасове використання лісів для рекреаційної мети і мисливських господарств. «Перепон на доступ до цих лісів не повинно бути, але, фактично, власники і користувачі будують приміщення і загорожу, що є фактичною тіньовою схемою приватизації», – вважає Попков.

Нелегальні рубки також виділили у різновиди – заготівля дерева для власних потреб на дрова місцевим населенням, а також заготівля з метою власного збагачення. «Це для того, щоби продати. В основному деревина йде за кордон. Це дуже поширене явище у Західній Україні, в тих областях, які розташовані на кордоні з ЄС. Третій підпункт було виділено на основі журналістських публікацій, так звані фарисейські рубки. Це рубки, які викликають збурення суспільства, про які говорять, «лисіють Карпати». І в той же час перевірки свідчать, що вони відповідають лісовому законодавству. І тут вже треба приділити увагу законодавству».

На думку Попкова, продаж нелегальної деревини здійснюється посередниками, найчастіше, за допомогою підробки документів для подальшого постачання у країни Європи. Цей бізнес приносить багатомільйонні прибутки, і його можна прирівняти до торгівлі зброєю і наркотиками. Як зафіксували чисельні перевірки СБУ, нелегальні рубки дуже поширені у Львівській області.