друкувати


27 грибників заблукали в лісах Західної України за останні два тижні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-08 04:00:03

27 грибників заблукали в лісах Західної України за останні два тижні. Двоє з них померли. - На Тячівщині 40-річний чоловік пішов у ліс із сином. Коли наповнили кошики, залишив хлопця чистити гриби, а сам пішов ще до лісу. Там посковзнувся і злетів униз по крутій скелі, - розповідає Олег Шрамко із Закарпатського управління МНС. - Інший грибник - 70-річний житель Львівщини - приїхав на Закарпаття також із сином. У лісі розійшлися, пенсіонер загубився. У нього стався інфаркт. Через два дні знайшли його уже мертвим.

За останній тиждень рятувальники Прикарпаття допомогли вибратися з лісу сімом людям.

- Востаннє ми шукали чотирьох іванофранківців. 27 вересня вони заблукали у Чорному лісі. Це біля села Ценжева, за 15 кілометрів від обласного центру, - говорить 61-річний Мирослав Яворський, заступник командира Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону. - Там страшні зарості, чагарники, рівчаки, повалені дерева. Заблукалих вночі шукали 15 рятувальників і четверо родичів. Хлопцям зі спеціальними налобними ліхтарями доводилося пролазити попід деревами, інші їздили лісом всюдиходом ”мітцубісі”. На ньому є потужний мегафон, сирена і маячок. Пускали у повітря сигнальні ракети, аби заблукалі зорієнтувалися, в який бік іти. Коли розвиднілося, вони вийшли з лісу.

Радить грибникам бути готовими до екстремальних ситуацій.

- Перед походом до лісу попередьте родичів, куди саме збираєтеся. Обов’язково візьміть сірники, теплий одяг, який не промокає. Перевірте заряд мобільних, запишіть телефони рятувальних служб. Вони є в інтернеті. Також бажано мати із собою карту місцевості, компас. За 2 години до того, як почне сутеніти, виходьте з лісу. Якщо все-таки заблукали, не панікуйте. Зателефонуйте родичам і рятувальникам, якщо є мобільний зв’язок. Треба роздивитися місцевість і повідомити, які орієнтири є поруч - може, якась стежка чи стовп, чи закинутий трактор. Якщо сонце ще не зайшло, можна орієнтуватися за ним - йшли на захід, значить, вертайтеся на схід. Якщо побачите сигнальні ракети або почуєте інші звуки, йдіть на них. І головне - не ходіть до лісу поодинці.

Автор: Ірина КОПИСТИНСЬКА
Джерело: Gazeta.ua