друкувати


В Івано-Франківську презентували «Громадські зв’язки» для працівників культури

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-08 11:00:06

Черговий етап програми «Громадські зв’язки» представила сьогодні її координатор Ольга Свириденко. З її слів програма функціонує в Україні вже чотирнадцятий рік і передбачає стажування представників різних сфер життєдіяльності в Сполучених Штатах Америки. Її фінансування здійснюється з коштів Агенції США з міжнародного розвитку та уряду Сполучених Штатів.

Участь у програмі з часу її заснування взяли вже 4381 громадянин України з усіх її областей. З Прикарпаття в рамках проекту США відвідади 5 бізнес-груп, 1 група державних службовців, 1 група екологів, 1 група журналістів, 1 група юристів, 1 група фахівців з охорони здоров’я, 1 група фахівців готельного та ресторанного бізнесу, 1 група розвитку систем хоспісів.

«Теми для стажування, - розповідає пані Свириденко, - відбираються за участю представників громадськості і недержавних організацій. Саме стажування триває три тижні і відбувається у вигляді практичних занять у структурах, які можуть показати свій досвід роботи. В день планується провожити по 2-3 зустрічі, так що за весь термін стажування група відвідає 40-45 закладів. Таким чином група отримує системне комплексне уявлення про цілу галузь на федеральному рівні, рівні штату, міста».

В цьому році мешканці нашої області стажуватимуться за напрямком «Роль закладів культури у розвитку громади». Відбір проводитиметься серед представників закладів культури Прикарпаття, які заповнять анкету, на конкурсній основі з урахуванням досвіду роботу конкурсантів, рівня їх впливу на можливість реформування своєї галузі. Анкети вивчатиме експертна рада з представників Агенції США з міжнародного розвитку та працівників закладів культури з інших областей. Вони відберуть 20-25 претендентів для індивідуальної співбесіди. На основі співбесід буде визначено 12-15 півфіналістів, серед яких буде обраних основних і запасних кандидатів.

Саме стажування відбуватиметься з 5 по 26 квітня 2011 року, хоча фіналістів функціонери програми пообіцяли визначити вже до кінця грудня цього року.

Позитиви програми її координатори вбачають не лише в обміні професійним досвідом, а й у можливості для наших людей побачити Сполучені Штати зсередини, під час проживання в сім’ях, а також ознайомлення з діяльністю американських волонтерів і впровадження волонтерського досвіду в Україні. «Дуже часто, - продовжує О.Свириденко, - всередині групи створюються певні громадські зв’язки і по поверненню в Україну починають працювати разом і роблять багато важливих змін».

Автор: Сергій БІЛИЙ