друкувати


В Івано-Франківську виганяли «зеленого змія» з міськради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-08 10:00:27

Дійство, яке відкрилося днями очам випадкових перехожих, що з якихось причин опинились на площі перед адмінбудинком Івано-Франківської міської ради могло збентежити будь-кого: з дверей приміщення міськвиконкому четверо молодих людей і дівчат виштовхували двох маргінального вигляду молодиків, одягнених в зелені камуфльовані костюми.

Скидалось на те, ніби свідомі громадяни вирішили захистити міську раду від заїжджих терористів. Насправді все виявилось значно простішим: в такий спосіб активісти Івано-Франківської обласної організації громадянської партії «Пора» вирішили спонукати депутатів головного представницького органу міста, які в черговий раз зібралися цього дня на сесію, підтримати проект рішення про впорядкування продажу пива та інших алкогольних напоїв в Івано-Франківську. Вони зокрема інсценізували акт символічного виганяння «зеленого змія» з приміщення ради.

«Депутати міської ради, - розповідає організатор акції лідер обласної «Пори» Руслан Коцаба, - вже двічі зігнорували вимогу громадськості заборонити продаж алкоголю в нічний час. При чому другий раз вони попросту не зібрались на сесію після перерви. Тому наше побажання дуже просте: якщо по всій Західній Україні пролобіювали прийняття рішень щодо продажу алкоголю в нічний час, то не треба, щоб наші депутати робили ганьбу на всю Україну, ігноруючи такі речі у нас».

Пан Коцаба переконаний, що більшість проблем із законом в Івано-Франківську коїться саме під дією алкоголю і саме в нічний час. З його слів, не питання в тому, що в міліцейських зведеннях зменшиться кількість злочинів на побутовому ґрунті. Це питання моральності, відповідальності депутатів перед громадою. На думку організаторів акції, в Івано-Франківській міській раді діє потужне «алкогольне лоббі», яке просуває інтереси власників цілодобових торгових точок на шкоду інтересам суспільного здоров’я.

«Чітко можна подивитись, що власники оцих маленьких магазинчиків, - продовжує Р.Коцаба, - як раз, якщо не своїх депутатів, то через мера власне і лобіюють, що розгляд рішення два рази зривали і прийняли тільки з третьої спроби. Взагалі-то в усьому світі це нормально, коли в міській раді лобіюють чиїсь інтереси, тільки не нормально, що такі речі робляться в місті, яке хвалиться, що воно є якимось європейським П’ємонтом, центром духовності і моралі».

Автор: Сергій БІЛИЙ