друкувати


До кінця року ціни сильно не підвищуватимуться

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-08 09:51:54

В Україні річне зростання цін підскочило майже вдвічі в порівнянні з груднем минулого року: з 4,1% - до 7,4%. Але в цілому за рік, на думку експертів, ми утримаємося в тих межах, які заклали в бюджет-2010.

"Ми правильно спрогнозували зростання цін на освіту - 10,1% до серпня, піднявся акциз на алкоголь і тютюн, через це подорожчали горілка і сигарети - на 5,5%. Не очікувалося такого різкого подорожчання яєць, але, схоже, птахівники вирішили швидше компенсувати збиткове літо, коли яйця коштували 2,5-3 грн. за десяток", - стверджує аналітик.

Внесли внесок в інфляцію також молоко (11,7%), овочі (16,8%), хліб (1,6%), м'ясо і м'ясопродукти (2,4%). Практично не змінилися ціни на меблі, ліки, побутову техніку, проїзд і житлокомпослуги (подорожчання ЖКЗХ на 9,6% було в серпні через 50% зростання цін на газ).

"Це найвище зростання цін за останні 20 місяців, нагадаю: 2,9% подорожчання було в січні 2009 року, коли лютувала криза", - стверджує економіст інвесткомпанії Astrum Олексій Блінов.

За його словами, половину зростання дали яйця, що подорожчали на 50%, і овочі, насамперед, картопля. На хвилі паніки про поганий врожай вона подорожчала на 22% - до 6 і більше грн. за кіло (зараз картоплю реально купити вже по 3,50-4 грн./кг).

На кінець року експерти прогнозують інфляцію в 12%-13%. Це означає, що в жовтні і далі зростання цін буде менше, ніж у вересні - від 1,5 до 1,8%.

Очікується сезонне зростання цін на овочі, фрукти, яйця, а ось інша їжа, насамперед м'ясо, незначно подорожчає. Цукор і соняшникова олія залишаться на рівні вересня.

Нагадаємо, у вересні в Україні інфляція зросла на 2,9%. За даними експертів аграрного ринку, продукти харчування в Україні щороку дорожчатимуть на 7-8%.

Джерело: ТСН.ua