друкувати


Форум "Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє" відбувається у Трускавці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-07 02:55:27

Х Львівський міжнародний економічний форум під назвою "Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє" відбувається у Трускавці. У форумі, на якому йдеться про інвестиційну привабливість України, беруть участь представники ділових кіл та влади, а також делегації з Польщі, Білорусі, Словаччини та Німеччини.

Віце-прем’єр українського уряду Віктор Тихонов заявив під час форуму, що ключовим пріоритетом зовнішньої політики України залишається європейська інтеграція.

За його словами, уряд домагається підписання договору про асоціацію з ЄС та створення зони вільної торгівлі і адаптує українське законодавство до європейського.

Минулого року у форумі брав участь тодішній президент Віктор Ющенко, але цього року президент Віктор Янукович прислав замість себе віце-прем'єра.

Голова обласної Львівської адміністрації Василь Горбаль в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав, що організатори форуму хочуть змінити уявлення у закордонних інвесторів про стан справ в області.

В. Горбаль: Велика кількість форумів економічного, регіонального, національного рівня – це насправді добре. Добре, що під час цих форумів є обмін не тільки ідеями, а крім того і зарубіжні партнери, які знаходять собі партнерів в Україні.

Ми ще раз встановлюємо для себе, які є перешкоди для бізнесу. Визначаємо чіткі речі, які мають покращити інвестиційний клімат. Якщо ми говоримо про 10-й економічний форум, то ми повинні відзначити, що це ювілейний економічний форум, він є дійсно міжнародним з точки зору представництва, досить широко і високо представлені сусідні держави – мається на увазі Польща, Білорусь, Словаччина, є представницька німецька делегація.

Тому наразі окрім проблем і перспектив транскордонного співробітництва (ми знаємо, що є декілька програм Євросоюзу, пов’язаних з розвитком транскордонного співробітництва) будуть обговорені й інші речі, значно ширші, ніж стоїть тема форуму – це дійсно покращення інвестиційного клімату в Україні і, зокрема, у Львівській області.

Чого очікують?

В. Горбаль: Якщо ми беремо німецьку делегацію, вона їде з чітко конкретними намірами, і вже будуть підписані договори про співробітництво з визначеними підприємствами у Львівській області, зокрема. У мене відбудеться зустріч з керівником американської бізнес-асоціації. Тому що на жаль, хочу сказати, що рівень товарообігу між Львівською областю і США, Львівською областю і тією ж Канадою абсолютно не відповідає навіть рівню тих зв’язків і контактів, які існують в інших площинах. Наразі кожну інвестицію влада буде супроводжувати для того, щоб змінити уявлення іноземного бізнесу про стан справ у Львівській області.

Бі-Бі-Сі: Доводилося чути думки експертів, які вважають, що от такі персональні гарантії інвестицій лише шкодять інвестиційній привабливості Україні, насамперед тому що, очевидно, що ви не навічно на посаді керівника обласної держадміністрації. Чи не простіше турбуватися про створення якихось правил гри і слідкувати за їх дотриманням?

В. Горбаль: Найбільших перешкод відчуває бізнес на етапі початку інвестиційного проекту, тому дуже важливим є початок. Той рівень співпраці, який є з багатьма країнами, він є в абсолютно початковій стадії і орієнтує всю систему виконавчої влади на те, що такий підхід має демонструвати влада стосовно сприяння бізнесу і інвестицій. Це – спільні дії стосовно того чи іншого інвестиційного проекту, припинення бюрократичного футболу, під час якого створюються передумови для корупції.

Джерело: BBC Ukrainian