друкувати


Які небезпеки підстерігають любителів різноманітних лотерей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-05 01:15:17

Мораторій на азартні ігри, який було введено трохи більше двох років тому, не поширюється на різноманітні лотереї. Фактично вони залишилися єдиною можливістю для українців випробувати на собі прихильність Фортуни. Ми спробували з’ясувати, які небезпеки підстерігають любителів азарту на цьому шляху.

Азартні ігри з державою

Останнім часом на вулицях все частіше почали з’являтися ларьки з білетами державних лотерей. Всього на вітчизняному ринку працює чотири оператори, що мають ліцензії Мінфіну: «Молодьспортлото», «Українська національна лотерея», «Телефортуна» і «Патріот». Перші дві спеціалізуються на числових лотереях (коли треба вибирати цифри), останні — на моментальних (щоб дізнатися виграш, досить стерти захисний шар). Відомство контролює їхню діяльність і може відкликати дозвільні документи.

По суті, найбезпечнішим способом одержати джек-пот є розіграші цих операторів. Крім того, у них є очевидний плюс — за законом виграш у них не обкладається податком. Однак представники влади роздумують над тим, щоб схопити удачу за хвіст і грунтовно її потрясти. У проекті Податкового кодексу значиться революційна норма про оподаткування лотерейного виграшу в розмірі 15%. Та й твердий контроль чиновники вводять не тільки для організаторів лотерей.

— Згідно з прийнятими у травні змінами у законі «Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом», якщо ваш виграш становить понад 150 тис. гривень, інформація про це передається в Державний комітет фінансового моніторингу. У тому випадку, якщо організація запідозрить в русі коштів на рахунку переможця хоч щось підозріле, вона може його заарештувати навіть без рішення суду, — говорить юрист Марія Коваль.

Лототрон чи лохотрон?

Різні компанії-виробники часто влаштовують серед споживачів своєї продукції розіграші — у тому числі й у вигляді лотерей. Зрозуміло, що компанія «з ім’ям» навряд чи стане бруднити його, обманюючи покупців. Але багато підприємств все-таки йдуть на певні хитрощі.

Відсутня деталь. Ви повинні скласти визначене слово з букв або фразу зі слів, вказаних під етикеткою або під кришечкою. Основну частину зібрали, а слова або букви бракує. Насправді компанія може цілеспрямовано відкласти упаковку товару з потрібними і рідкісними етикетками або ж відправити її на експорт в іншу країну.

Особлива адреса. Учасник лотереї повинен відправити лист із заявкою на неіснуючу адресу. У даному випадку компанія-організатор просто змушує людину купити побільше продукції.

Ігри з барабаном. Деякі компанії обирають переможця на лототроні. Потрапити «у барабан» у даному випадку є шанс далеко не в кожного. Сама компанія може поставити розпливчасті обмеження для учасників: ті, хто вислав найбільшу кількість етикеток, перші, що написали або зателефонували, що надали чек на найбільшу суму. Підхід до вибору суб’єктивний, туди можуть потрапити родичі або близькіх організаторів лотереї.

Класичний «лохотрон». У людному місці вам пропонують стати учасником розіграшу, і виявляється, що на головний приз претендує ще одна людина (спільник аферистів). Шахраї відразу організовують аукціон на готівку між претендентами. Перемогти конкурента у вас не вийде, і варто вам тільки моргнути, шахраїв разом з вашою готівкою поруч вже не виявиться.

Як розпізнати шахраїв?

Дуже прості правила. Наприклад, вам потрібно тільки заповнити бланк. Однак якщо компанія організовує розіграш, вона повинна вказати терміни, дату і місце його проведення, а також всі можливі нюанси.

Несподіване щастя. Ви не брали участь у лотереї, але раптом вам на мобільний або на електронну адресу приходить лист з повідомленням про виграш. Все, що потрібно — оплатити витрати на доставку призу й зняти готівку з чека. Гроші на рахунок ви відправляєте, а чек вам не оплачують, оскільки в клієнта на рахунку немає коштів.

Дивне місце проведення. Розіграші повинні проводитися в спеціально обладнаних місцях, а не на вулиці біля переходу. Відсутність рекламних банерів, мікрофонів, екранів і представників компанії-організатора — ознака афери.

Психологія азарту

Виграти в лотерею, так само як і виграти в казино за допомогою якихось методик, нереально. Головний переможець у ній — сам організатор, цю схему неможливо поламати, про це говорено багатьма і неодноразово. Єдине, що реально зробити, — трохи збільшити шанси на одержання саме джек-поту у випадку з числовими лотереями, та й то шанси хиткі. Справа в тому, що гравці часто вказують числа, що відповідають якимсь датам: дню купівлі білета, своєму дню народження, а також дітей, чоловіка і жінки, родичів. Найпопулярніші числа — у діапазоні до 31. Досить часто люди обирають числа за принципом фігури, в яку вони складаються на білеті. Одна із найпопулярніших — хрест.

Ніхто не каже, що обрані за шаблоном числа не «вистрілять», але оскільки вони популярні, на них і поставили багато хто, а значить, потім доведеться ділитися. Той, хто ставить на оригінальні номери, зриває більший «куш». «АіФ».

Думка

Великий виграш часто ламає людей, тим більше українців, які звикли жити помірковано. Однак «зламати» може і нетерпляче очікування величезного призу. Як не крути, а участь у лотереї — це азарт і нежартівливий, — говорить психолог Віра Ніконенко. — Тримати себе в руках, бути спокійнішим, поміркованішим — хоч і звичайні, але єдино правильні поради, які можна дати гравцям. Але хотіла б також відзначити, що лотерея — це справа індивідуальна, купувати і заповнювати білет ви повинні самі, а не за гроші колеги, і не закреслювати числа рукою друга. У цьому випадку як ви будете потім ділити гроші?

Джерело: Газета "Рівне вечірнє"