друкувати


Вакцинація онкопаталогій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-05 12:15:30

В травні цього року в Україні нарешті затвердили вакцину від раку шийки матки Церварікс. В Європі дане щеплення передбачене державною програмою.

В нас наразі це ноу-хау і лише зараз починає активно впроваджуватися. У місті в кожній жіночій консультації обладнанні відповідні кабінети, де вакцинуватимуть представниць прекрансої статі. В першу чергу такі щеплення передбачені для дівчат до 18 років.

Однак проводити його можуть і жінкам дітородного віку. Головне — згода пацієнтки та направлення лікаря. Рак шийки матки посідає другу позицію за поширеністю онкозахворювань у жінок. Щороку у світі фіксують близько 1,5 мільйона випадків даної хвороби.

Лише в Івано-Франківську за минулий рік разом з доклінічними формами виявлено 20 випадків такої онкопаталогії. Вакцина Церварікс, кажуть медики, наразі єдиний профілактичний засіб раку шийки матки. Препарат недешевий і потребує триразового введення. Рак шийки матки, кажуть медики, як правило себе не проявляє. Тому кожна друга жінка звертається уже на пізніх стадіях розвитку хвороби. Єдиний метод виявлення цієї недуги, наголошують лікарі, профогляди.

Джерело: Радіо «Західний полюс»