друкувати


Уперше багатонаціональний інженерний батальйон «Тиса» діяв у повному складі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-01 05:15:14

30 вересня 2010 року, поблизу села Тросник Виноградівського району Закарпатській області відбулась практична фаза багатонаціонального навчання «Світла лавина–2010» із залученням національних складових підрозділів інженерного батальйону «Тиса» до якого входять військовослужбовці Збройних Сил України, Словаччини, Угорщини та Румунії.

Слід нагадати, що метою цьогорічних навчань стало удосконалення практичних навичок військовослужбовців багатонаціонального інженерного підрозділу у організації і виконанні завдань із надання допомоги населенню під час повені та ліквідації її наслідків.

Упродовж першого етапу навчань, який відбувся з 27 по 29 вересня на Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, офіцери штабів удосконалювали навченість і злагодженість у своїй роботі теоретично, надавали всебічну допомогу командирам підрозділів у прийнятті рішення і організації ними виконання завдань.

До навчань залучено близько 150 військовослужбовців, найбільше з яких української складової батальйону та майже 50 одиниць військової техніки інженерних підрозділів держав учасниць.

«Світла лавина–2010» проводилася під керівництвом першого заступника командира 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майора Сергія Наєва. Від української сторони участь у навчаннях брали командир 128 окремої механізованої бригади полковник Олег Христенко, командир української складової батальйону «Тиса» підполковник Володимир Моісейко та його підлеглі.

За задумом навчань, практична фаза розгорталась за наступним сценарієм: в результаті проливних та довготривалих дощів в Закарпатській області на протязі двох останніх тижнів склалася критична повенева обстановка в басейні річка Тиса. З метою допомоги населенню сторони, що потерпає від негоди, урядами держав-учасниць проекту «Тиса» ухвалено рішення про виділення своїх національних складових батальйону.

Упродовж декількох годин сумісними зусиллями військовослужбовці інженерних підрозділів чотирьох країн врятували водія автомобіля, який опинився у полоні води на середині річкового русла, здійснили евакуацію півсотні жителів з підтопленого району, розгорнули пункт ремонту та технічного обслуговування у складі машин МРІВ та МТО. Ці пересувні майстерні надають змогу у польових умовах здійснювати зварювальні, токарні, слюсарні та ковальські роботи.

Внаслідок умовного руйнування паводком мосту через річку, перервано рух до населеного пункту. Тут у дію вступили бійці дорожньо-інженерної роти, на озброєнні якої є весь необхідний перелік техніки, що використовується при відновленні шляхів, будівництві мостів та обладнанні тимчасових переправ.

На іншій навчальній ділянці можна було побачити у дії паромно-мостову машину. Її тактико-технічні характеристики дозволяють піднімати вантаж вагою 42 тони. Обслуговує цей плаваючий міст екіпаж з трьох військовослужбовців. По суходолу паромно-мостова машина розвиває швидкість до 60 кілометрів за годину, а по воді – 11 кілометрів на годину.

Також військові інженери тренувалися заготовляти мостові конструкції, очищувати воду.

Кожна національна складова батальйону виконувала своє завдання. Для ведення інженерної розвідки зі складу угорської інженерної роти було створено інженерно-розвідувальний дозор, забезпечений моторним човном та розвідувальними засобами. Завданням дозору було визначення прохідності маршруту евакуації для евакуаційної техніки, розмірів району надзвичайної ситуації, об’єму завдань, які необхідно виконати учасникам операції.

В районі, де негодою знищено переправу, силами українських військових наведено мостову переправу довжиною до сорока метрів, здатна витримати вантажі до шістдесяти тон. Для цього використовувались важкі механізовані мости ТММ-3. Під час ремонту «розмитих» доріг були задіяні українські екскаватори, самоскиди та шляхопрокладачі БАТ-2.

На оснащенні батальйону «Тиса» є шість одиниць ПТС-2 – плаваючих транспортерів. Особовий склад підрозділу неодноразово використовував їх під час ліквідації наслідків повеней на Закарпатті, Буковині та Івано-Франківщині у минулі роки.

Як зазначив присутній на навчаннях заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Ігор Романенко: «Вперше за всю історію існування багатонаціонального інженерного батальйону «Тиса» під час умовної ліквідації наслідків стихійного лиха було одночасно застосовано українську, словацьку, угорську та румунську складові».

- Військовослужбовці діяли швидко та злагоджено. В умовах зростання небезпеки осінніх паводків такі навчання є вкрай необхідні для країн Карпатського регіону, – підкреслив він.

Варто додати, що у минулі роки практична фаза навчання «Світла лавина» відбувалась виключно за участі підрозділів та військової техніки країни, в якій відбувалось навчання, від інших країн-учасниць були задіяні лише офіцери штабів.

Зі слів спостерігача від Збройних Сил Республіки Білорусь полковника Івана Булая, навчання сплановані і проведені на дуже високому рівні.

- Ми бачимо перспективу створення спільного українсько-білоруського інженерно-саперного батальйону в 2012-2013 роках, і про таку можливість урядами Білорусі та України ведуться переговори. Планується, що у 2011 та 2012 роках наші військовослужбовці також братимуть участь у подібних навчаннях. Буде визначено місце дислокації цього батальйону і яка кількість військовослужбовців з обох сторін для цього необхідна. – підкреслив полковник Іван Булай.

Наприкінці практичної фази навчань «Світла лавина -2010» відбулося нагородження кращих військовослужбовців країн-учасниць.

Наша довідка. Створення багатонаціонального підрозділу «Тиса» було ініційовано українською стороною у грудні 1998 року з метою оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також кваліфікованої, високопрофесійної боротьби із наслідками стихійних лих, що постійно загрожують країнам Карпатського регіону.

15 листопада 2002 року в Будапешті відбулася урочиста церемонія підписання начальниками Генеральних штабів Угорської Армії, Армії Румунії, Збройних Сил Словацької Республіки та Збройних Сил України Технічної угоди між військовими відомствами цих країн щодо імплементації міжурядової Угоди про створення багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”.

У жовтні 2003 року в районі верхів’я річки Тиса, на території Угорської Республіки, вперше було проведено командно-штабне навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій “Світла лавина-2003” з військовослужбовцями спільного українсько-румунсько-словацько-угорського батальйону “Тиса”. У 2004 році навчання “Світла лавина” відбулося в Румунії, у 2005 році – в Словаччині. У 2006 році командно-штабне навчання “Світла лавина” проходило в Україні, у 2007 – в Угорщині, а у 2008 році – в Румунії, у 2009 році – в Словаччині.