друкувати


В Івано-Франківську презентували книгу про військове братерство Польщі і України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-01 09:15:27

«Польща та Україна в боротьбі за Незалежність» таку назву отримала книга українських та польських істориків, презентація якої пройшла днями в обласному центрі Прикарпаття.

Це по суті збірка праць кількох науковців як Польщі, так і України, присвячена одному з найбільш драматичних і контроверсійних періодів нашої спільної історії – Варшавській угоді між Юзефом Пілсудським і Симоном Петлюрою та подіям, до яких вона призвела. «Перше видання книги з’явилося ще два роки тому польською мовою. – розповідає головний редактор збірки, професор варшавського університету, полковник у відставці Тадеуш Кшонстек, – По суті це було зібрання статей учасників науково-практичної конференції з даної проблематики, що відбулась у Луцьку. Спільно з генеральним консулом Республіки Польща в Луцьку паном Яніком ми дійшли згоди, що друкуватимемо усі матеріали так, як вони є. Іноді вони є суперечливими, та ідея полягає в тому, щоб читач сам міг трактувати факти».

Український варіант книги був виданий вже цього року і є на 70 сторінок більшим, ніж польський. До нього увійшли багато документів, карт, схем, фотографій командирів тих часів та сучасних подій, в тому числі документальні матеріали з архівів Нью-Йорка, МЗС Республіки Польща, документи Української народної республіки. Унікальними є оприлюднені матеріали польської радіорозвідки. Як виявилось вже в 1920 році кращі польські математики-криптологи розшифрували шифр штабу Червоної Армії і мали змогу отримати упереджу вальну інформацію про плани та наміри червоноармійців, їх організаційно-штатну структуру.

«В принципі, – розповідає професор Інституту історії Національної академії наук України Владислав Верстюк, – історіографія українська безумовно відрізняється від історіографії польської. У нас є свої погляди і вони також викладені в цій книзі. За останні 20 років відбулося безпрецедентне зближення між нашими двома народами. Для цього є всі підстави: обидва народи були в Речі Посполитій, потім обидва втратили свою державність і в 1918 – 20 роках обидва здобували свою незалежність. Польща більш успішно. Тому у них є чому повчитись».

Передмову до українського видання написав сам колишній президент Республіки Польща Лєх Качинський. Зі слів пана Кшонстека, це був останній документ, підписаний президентом перед його трагічною загибеллю.

Автор: Сергій БІЛИЙ