друкувати


ДПА в Івано-Франківській області розглянула 138 письмових звернень громадян

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-30 02:00:46

Розв’язання соціально важливих питань суспільства починається з вирішення проблемних питань окремих громадян. Податкові органи області вживають невідкладних заходів щодо своєчасного та якісного розгляду звернень громадян, постійно працюють над з’ясуванням причин, які породжують ці звернення та проводять відповідну роз’яснювальну роботу з порушених платниками податків питань.

З початку року до ДПА в області та підпорядкованих податкових інспекцій надійшло 138 письмових звернень громадян, в тому числі 124 (89,9%) заяви, 13 (9,4%) скарг та одна (0,7%)  пропозиція.

Варто зазначити, що структура питань, з якими звертаються громадяни, в основному, не змінюється. За тематикою найбільш актуальними були питання контрольно-перевірочної роботи, оподаткування податком з доходів фізичних осіб, оподаткування доходів підприємницької діяльності, оподаткування ПДВ тощо.

Практично у кожному другому зверненні громадяни інформують податкову про ухилення від сплати податків суб’єктами господарської діяльності області.

Так нещодавно ДПІ в м. Івано-Франківськ розглянуто колективне звернення від мешканців одного з будинків, що знаходиться на околиці обласного центру. У заяві йшлося про незаконну діяльність продуктового магазину, розташованого у приміщенні колишнього гаражу, та літнього майданчика біля нього.

При перевірці вказаного суб‘єкту підприємницької діяльності – фізичної особи податківцями виявлено численні порушення Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій»: проведення розрахункових операцій без застосування РРО та, відповідно, невидача розрахункового документу встановленого взірця; невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі, зазначеній у денному звіті, роздрукованому на РРО; порушення порядку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації.

За ці порушення до підприємця застосовано штрафні санкції в розмірі близько 1,5 тис.грн. та складено протокол про притягнення посадової особи до адміністративної відповідальності.

Також Івано-Франківськими та Косівськими податківцями розглянуто звернення жителів стосовно незаконного здійснення підприємницької діяльності фізичними особами. Інформація, наведена у зверненнях, знайшла своє підтвердження. Громадян притягнуто до адміністративної відповідальності за провадження господарської діяльності без державної реєстрації.

ДПІ в Косівському районі розглянуто звернення громадян з повідомленням про продаж слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку підприємцем – фізичною особою, який здійснює діяльність у районному центрі. Працівниками інспекції проведено перевірку наведених фактів та виявлено порушення діючого законодавства та застосовано до зазначеного підприємця штрафні (фінансові) санкції в сумі 1034 грн.

Надходять також і звернення, в яких громадяни піднімають питання, що не входять до повноважень податкових органів (8 відс. від кількості розглянутих звернень). Як приклад - колективне звернення до Калуської ОДПІ від чотирьох громадян, які проживають у м. Калуші з проханням прийняти міри до продавця торгівельної палатки, яка грубо поводиться з покупцями та обраховує їх. Дане звернення, відповідно до ст.7 Закону України «Про звернення громадян», направлене на розгляд в управління у справах захисту прав споживачів, про що повідомлено заявників.

В порівнянні з відповідним періодом минулого року кількість письмових звернень зменшилась на 30, або 17,9%. Також спостерігається зменшення на 10, або 43,5% кількості письмових скарг громадян.
 
Найбільше письмових звернень громадян надійшло від жителів м. Івано-Франківська (48 звернення, або 34,8% від загальної кількості звернень), Рожнятівського (6 звернень, або 4,3%) та Надвірнянського району (6 звернень, або 4,3%).

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області