друкувати


Куріння кальяну таке саме шкідливе, як і куріння сигарет

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-30 12:00:54

Ще 5 чи 10 років тому куріння кальяну було екзотичним заняттям і асоціювалося лише з країнами сходу. Але пройшло не так багато часу, і в Міністерстві охорони здоров’я України б’ють на сполох: куріння кальяну таке саме шкідливе, як і куріння сигарет. Воно призводить до багатьох хвороб і негативно впливає на організм.

Популярність кальяну в Україні зростає, говорять фахівці. Однак, за даними соціологів, лише третина українців вважає, що куріння кальяну може викликати хвороби.

Шкода від кальяну

Яблучний, полуничний, вишневий, кокосовий, асорті, з пелюстками троянд…На коньяку, на молоці, на шампанському, на воді…Кальян в останні 10 років перестав бути для України східною екзотикою. Вивіски кальян-барів можна побачити у більшості українських міст. Для їхніх відвідувачів це  хороший спосіб поспілкуватися, розслабитися, поліпшити настрій. Ті, хто не може обійтися без кальяну вдома, мають змогу придбати його в магазинах, де коштує такий пристрій від трьохсот гривень і більше.

Завідувач відділу Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський наголошує: куріння кальяну шкодить здоров’ю не менше, ніж інші способи подиміти. І страждають не тільки кальянокурці, а й ті, хто перебуває поруч. «Тютюновий дим складається з газу і дрібних вдихуваних часток. У кальяні тютюновий дим проходить через воду. Вода в кальяні фільтрує частки, але не фільтрує газ. Проблема в тому, що запах тютюнового диму формують саме ці частки. І коли кальян курять, наприклад, у підвалі, то запаху не відчувається. Але насправді підвал наповнюється газом, у першу чергу – чадним. Бувають випадки запаморочень, насамперед, серед персоналу тих барів і кав’ярень, де курять кальяни», - розповідає Красовський.

Тим часом кальянові прихильники переконують: таке куріння псує легені набагато менше, ніж цигарки, люлька або сигари. Мовляв, дим тютюну в кальяні, проходячи через рідину в колбі, не просто стає ароматним. Він втрачає значну частину шкідливих смол та попелу. Все це завдяки рідині в кальяні, яка є фільтром. І взагалі, переконують «кальянофіли», дим тут на 95 відсотків складається з пари – це не дим цигарок!

Зі свого боку, Костянтин Красовський переконаний у згубності куріння кальяну. І за його твердженням, при такому курінні є ризик гепатиту, пародонтозу (захворювання, що вражає тканин навколо коренів зубів) і туберкульозу. В арабських країнах, за даними досліджень ВООЗ, 17% людей, які недавно отримали діагноз туберкульоз, захворіли саме через спільне куріння кальяну, говорить експерт. «Якщо люди, що зібралися покурити кальян, і міняють мундштук (у кожного є свій), то воду вони зазвичай не міняють. Якщо цей кальян уже покурила людина хвора на туберкульоз, то тоді саме через це відбувається зараження. Є також випадки зараження на гепатит. А через те, що цей мундштук годинами тримають у роті, може розвиватися і пародонтоз».

Проблема не тільки в тому, що для українців кальян стає модним і престижним. Люди захоплюються ним, не знаючи, на що йдуть. Про це говорить колишній міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук. Бо на кожній пачці цигарок можна прочитати, чим загрожує таке куріння, і людина робить затяжку більш-менш усвідомлено. А про кальянокуріння правду знають далеко не всі, стверджує Поліщук, обґрунтовуючи свою думку даними соціологів. «Лише 31 % опитаних вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань. Як бачимо, в цьому питанні інформованість населення значно менша, ніж відносно куріння тютюну».

Кальян і дружба

Батьківщиною кальяну є східні країни. Особливо він популярний в арабських державах, зазначає експерт із близькосхідних питань Ігор Семиволос. Часто буваючи на Близькому Сході, він і сам пристрастився до такого куріння. І хоча, за його словами, зараз покинув, розповідає Ігор Семиволос про кальян зі смаком і не без захоплення. «Я курив кальян, звичайно, і багато разів. Насправді, найкраще відчуття це куріння в компанії - тоді дійсно отримуєш естетичне задоволення від цього - і від процесу куріння, і від процесу спілкування. На сході, наприклад, у Лівані є спеціальні великі зали для такого відпочинку і проводження часу - саме у великих залах проходить спілкування і куріння. Тобто, там не прийнято усамітнюватися в маленьких кімнатках. Я думаю, що кальян це один із важливих елементів спілкування, особливо, звичайно в східних країнах», - зауважує експерт.

Курці кальяну ризикують набагато менше, ніж ті, хто затягується люльками або цигарками. І взагалі це - не стільки задоволення від ароматного диму, скільки можливість поспілкуватися. У цьому переконує Ірина, співробітниця одного з кальян-барів у Львові. «Людина приходить до нас, обирає собі тютюн на смак, обирає, на чому вона хоче покурити і просто відпочиває, розслабляється в компанії, оскільки кальян є, як кажуть, запорукою успішної дружби. Кальянокуріння набагато безпечніше, ніж сигарети. Наші клієнти переважно не курять цигарки. А я вважаю, що краще покурити кальян із друзями, ніж зайти і випити 100 чи 150 грамів горілки». За словами Ірини, кальян допомагає відволіктися від буденної рутини і розслабитися без шкоди для здоров’я.

Кращий за сигарети?

Киянин Сергій любить покурити кальян. Вперше він спробував його не десь закордоном, а в Україні – коли в Києві почали відкриватися перші заклади з подібними послугами. Тепер кальян і великий вибір тютюнів із різними ароматами  є і в нього вдома. Сергій вважає таке дозвілля нешкідливим, порівняно, наприклад, зі щоденним курінням цигарок. «Якщо ти куриш сигарети, то ти куриш їх постійно. Кальян же ти з собою носити не будеш, а раз на тиждень кілька десятків смачних затяжок, я вважаю, не зрівняється з курінням сигарет», - говорить він.

Єдина перевага кальяну над цигарками (причому – можлива, тільки ймовірна перевага) – менший ризик онкологічних захворювань. А щодо інших хвороб – це таке ж, за негативними наслідками, куріння, як інші, вважає Костянтин Красовський. «Можливо, дещо зменшується захворюваність на рак, але може збільшуватися ризик інших захворювань. Тому ми кажемо: куріння будь-яких тютюнових виробів – сигар, сигарет, люльок, кальянів є однаково шкідливим, і пропонуємо всім припинити вживання будь-яких тютюнових виробів».

Кальян залишається дуже популярним і в Європі, і в східних країнах. Там, використовують спеціальні тютюни у вигляді брикетів, до складу яких входять натуральні продукти: полуниці, мед, кірки апельсина та лимона. Курити такий кальян  не шкідливіше, ніж курити цигарки. Та хто знає, що може містити кальян в українських барах?

Автор: Олександр ЛАЩЕНКО, Марічка НАБОКА
Джерело: Радіо Свобода