друкувати


Мер Івано-Франківська очолив список УНП до обласної ради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-29 09:49:56

Конференція Івано-Франківської обласної організації Української народної партії України, що відбулась 28 вересня в обласному центрі, пройшла без зайвої помпи і галасу: в залі засідань офісу структури, без музичного супроводу і мікрофонів. Навіть Державний гімн України делегати співали акапельно. З 53 делегатів, обраних районними та міськими організаціями партії участь в заході взяли 50. Як і планувалось, основним питанням, яке розглядалось на конференції, стало затвердження списку кандидатів від партії на виборах до Івано-Франківської обласної ради.

Виступаючи з коротким вступним словом, голова обласної структури партії, Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус відзначив складну суспільно-політичну обстановку, що склалася в державі, насамперед що стосується зниження динаміки поширення та розвитку українства, а також згортання використання у різних сферах життєдіяльності української мови. Зазначив, що в даній ситуації саме УНП, члени якої брали участь у всіх основних державотворчих процесах, як-от: внесення синьо-жовтого прапора до зали Верховної Ради України, проголошення незалежності нашої держави, прийняття Конституції та інших нормативно-правових актів, - є однією з небагатьох ідеологічних партій, котра послідовно виконує взяті зобов’язання і не зраджує виборців. Відтак завданням № 1 партії є розповісти виборцю про послідовну боротьбу за інтереси всього українського, яку провадять активісти УНП і переконати його надати партії максимальне представництво в обласній раді.

Відтак, було вирішено винести на затвердження конференції список з 24 кандидатів в депутати обласної ради по багатомандатному виборчому округу. До першої п’ятірки увійшли Віктор Анушкевичус, голова фракції УНП в діючій облраді Василь Головчак, начальник головного управління освіти та науки Івано-Франківської ОДА Зінаїда Болюк, відомий на Прикарпатті співак і журналіст Богдан Кучер, а також керівник управи обласної організації партії Дмитро Чуйко. Крім того, до списку потрапили такі відомі загалу люди, як: заступник голови Івано-Франківської ОДА – керівник апарату Роман Струтинський, голова правління ВАТ «АТП 0928», власник ряду медіа-ресурсів Максим Василечко, журналіст Роман Івасів, заступник начальника обласного управління освіти та науки Іван Будзак, письменниця з Надвірної Марія Дзюба, прес-секретар обласної організації УНП Михайло Савлюк, керівник обласної структури Української народної молоді Христина Мельничук.

Під час обговорення банального «одобрямсу» не сталося. Зокрема, заступник голови Івано-Франківської міської організації УНП Ярослав Свелеба висловився проти голосування за кандидатів одним списком, зазначивши, що не всі кандидати, на його думку, здатні виконати завдання, які стоять перед партією. Окреме невдоволення деяких делегатів викликало включення до списку кандидатури Романа Струтинського. Зокрема, учасники конференції піддали сумніву його партійну належність, на що В.Анушкевичус повідомив, що особисто йому заступник губернатора про вихід з партії не повідомляв і жодних заяв з даного приводу не писав.

В кінцевому підсумку 46-ма голосами «за» при одному – «проти» і одному «утримався» список було затверджено.

Зі слів В.Анушкевичуса, керівництво структури навмисне не формувало списку з 57 кандидатів, оскільки виходило з реальних оцінок власних можливостей. За такими оцінками, мінімум на що розраховує структура – це формування фракції, не меншої за діючу, яка становить 9 депутатів. Виходячи ж результатів соціологічних досліджень, на думку голови обласної організації, партія може сміливо розраховувати на отримання не менш як 20% депутатських місць по багатомандатному округу, тобто привести в раду орієнтовно 13-14 депутатів-списочників.

Автор: Сергій БІЛИЙ