друкувати


Інспекторам ДАІ можуть заборонити зупиняти автомобілі для перевірки документів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-28 10:45:49

Інспекторам ДАІ можуть заборонити зупиняти автомобілі для перевірки документів, під час оперативних відпрацювань, а також на підставі даних, що свідчать про причетність водія до скоєння ДТП.

Відповідні положення інструкції для інспекторів ДАІ оскаржує громадський проект "Дорожній контроль" у позові до МВС, котрий розглядає Окружний адміністративний суд Києва, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті "ГАИ перешли дорогу".

Позивач вимагає скасувати деякі положення інструкції з питань діяльності підрозділів ДПС ДАІ, які, на їхню думку, суперечать вимогам закону "Про міліцію".

Такими, що не відповідають закону, учасники проекту вважають положення, що дають працівникові ДАІ право зупиняти транспортний засіб, якщо характер його руху викликає підозру в спроможності водія керувати ним - наприклад, якщо різко змінюються напрямок або швидкість руху машини.

"Дорожній контроль" вважає, що при виконанні цього пункту співробітник ДАІ може керуватися лише суб'єктивною оцінкою ситуації. Позивачі також наполягають на незаконності зупинки автомобіля на підставі даних, що свідчать про причетність водія, пасажирів до злочину або ДТП.

Крім того, у позові оскаржується законність зупинки транспортного засобу для опитування водія про обставини ДТП, злочину чи правопорушення, залучення його до надання допомоги міліції та учасникам дорожнього руху, проведення оперативних відпрацювань, на виконання рішення державних органів про обмеження руху і для перевірки документів на управління машиною.

При цьому в позові вказується, що закон "Про міліцію" чітко передбачає примусову зупинку лише в разі порушення водієм правил дорожнього руху, технічної несправності автомобіля, забруднення ним навколишнього середовища, а також його використання в протиправних цілях.

У департаменті ДАІ заявляють, що перед затвердженням Інструкція пройшла перевірку на відповідність нормам законодавства.

"Кожен такий наказ у процесі підготовки проходить кілька етапів погоджень, включаючи експертизу в Мін'юсті. При цьому проект наказу перевіряється саме на його відповідність нормам законодавства", - пояснив прес-секретар департаменту ДАІ МВС Євген Кравець. На його думку, дана інструкція не вводить додаткових підстав для зупинки інспектором транспортного засобу, а лише регламентує виконання норм закону "Про міліцію" співробітниками ДАІ.

Втім, керуючий партнер компанії "Василь Кисіль і партнери" Олег Макаров не виключає, що суд може підтримати вимогу позивача.

"Інструкція не може розширювати коло підстав для зупинки транспортного засобу, передбачений законом. Якщо позивач доведе, що в результаті застосування цієї інструкції його права були ущемлені, суд може прийняти позитивне рішення", - пояснив Макаров.

Зазначимо, що працівники ДАІ почали використовувати новітні прилади, які за 5 секунд дають можливість визначити ступінь сп'яніння водія. Їх використання почили в Тернопільській області.

Джерело: ТСН.ua