друкувати


В Україні заборонять валютне кредитування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-27 04:50:43

Нацбанк вирішив повністю заборонити в Україні валютне кредитування. Цю перспективу на закритій нараді банкіри обговорили з НБУ. Припускають, що вона буде втілена в життя дуже скоро.

Нацбанк оголосив про намір повністю заборонити валютне кредитування для зниження тиску на курс гривні не тільки населення, але й підприємств, розповіли банкіри.

"Як перехідний варіант, напевно, залишимо якісь види валютного кредитування. Але вирішили, що якщо скасовувати, то скасовувати всі", - підтвердило високопоставлене джерело в НБУ. Дату заборони не називають, посилаючись на те, що це питання знаходиться у веденні виконавчого директора з валютного регулювання Анатолія Балюка.

"Коли один з банкірів обурився і запитав: "Куди нам дівати валютні депозити, якщо ми не можемо кредитувати?", директор валютного департаменту сказав, що запропонує нам свопи (комбінації двох протилежних угод на однакову суму з різними датами валютування – ред.)", - розповів банкір.

Нацбанк став боротися з валютним кредитуванням одразу після початку кризи, яка призвела до девальвації гривні на 60%.

У жовтні 2008 року НБУ прийняв постанову, яка дозволила банкам видавати кредити у валюті тільки резидентам, що мають валютну виручку.

Вже в грудні НБУ ввів у дію нові норми резервування, які зробили невигідним кредитування населення у валюті: ставка резервування при видачі кредиту склала 50% його суми, а при простроченні на один день - 100%. У червні минулого року Верховна рада прийняла закон, що підтверджує заборону на кредитування в іноземній валюті. Позики у валюті дозволили брати фізичним особам у безготівковій формі тільки для оплати лікування та навчання за кордоном. Компанії для отримання кредиту повинні були мати валютну виручку.

Джерело: ТСН.ua