друкувати


"Прикарпаття" без обіцяного інвестора: що буде далі?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-24 04:20:36

В кінці липня депутати міської ради Івано-Франківська віддали під патронат товариства з обмеженою відповідальністю “Скорзонера” футбольний клуб “Прикарпаття” та стадіон “Рух”. Здавалося, нарешті вирішено фінанасове питання життєдіяльності клубу. Все, прийдуть інвестиції і команда поступово змінить статус аутсайдера на міцного середняка першої ліги. Та час минає, а інвесторів так і немає...

“Це доленосне рішення буде згадувати не одне покоління футболістів” - такими були слова міського голови Івано-Франківська після прийняття радою рішення про передачу "Скорзонері" футбольного клубу. Тоді новина про перехід клубу під опіку компанії Коломойського облетіла весь інформаційний простір України. Вболівальники "Прикарпаття" поступово почали прогнозувати подальший розвиток подій. Заговорили про нового наставника.

Найреальнішим кандидатом називали Романа Григорчука, який часто був присутнім на матчах команди. В Івано-Франківськ прибув десант новачків, що мав підсилити склад команди. Пам'ятається, після матчу стартового туру, в якому франківці переграли "Зірку", Сергій Пташник говорив про те, що з такими виконавцями "Прикарпаття" закріпиться в середині турнірної таблиці. Єдиною проблемою, яку виділяв наставник, була незіграність та погана фізична форма гравців. По суті, проблеми, які з часом вирішуються. Та от наступні п'ять матчів в чемпіонаті команда програє. Найбільш болючою була домашня поразка від принципового суперника - бурштинського "Енергетика" 0:3.

Проходив час, інвестори продовжували узгоджувати деталі створення нового утворення, команда поступово міцно закріплювалася на дні турнірної таблиці. Більшість новачків, які прийшли влітку, виявилися невисокої кваліфікації. Не підійшли або стали не потрібними іншим клубам, от і опинилися в "Прикарпатті". А президент Анатолій Ревуцький випромінював оптимізм щодо близького приходу інвесторів. Перед останнім домашнім матчем чемпіонату проти ПФК "Олександрія", який транслював "Перший Національний", пан Ревуцький запевняв глядачів, що ми всі заслуговуємо на хорошу команду в Івано-Франківську. І вона скоро сформується завдяки фінансовим вливанням.

Та все частіше керівництво почало говорити про фінанасові проблеми, відсутність коштів на виїзди. А після кубкового матчу із "Зорею" Сергій Пташник сказав: "Знаєте, ще вчора ввечері я не знав, чи відбудеться матч взагалі. Наскільки мені відомо, тільки завдяки втручанню губернатора ми вийшли на поле. Ситуація сягла критичної точки... За регламентом ми маємо надати супернику для тренування десять м’ячів. Але їх у нас просто немає! Отож перед грою «Зоря» розминалася ігровими м’ячами, а ми – іншими".

Ось так! Інвесторів немає, грошей також. Футболісти планують байкотувати матчі. А чому не відбувся анонсований прихід "Скорзонери"? Компанії, яку пов'язують із українським олігархом, мільярдером Ігорем Коломойським, зараз явно не до футболу і "Прикарпаття". Аналізуючи останні події в країні, один з найбагатших бізнесменів України потрапив у немилість до діючої влади. Недавно нанесено уколу в найболючішу для "Скорзонери" точку - під сумнів поставлено законність купівлі землі, на якій збудовано ТК "Буковель". Втрата цього туристичного комплексу - нищівний удар по бізнесу олігарха. Думаєте, людина на межі втрати величезної частини власних статків може думати про проекти фінансування "Прикарпаття" та реконструкції "Руху"? Гадаю, що ні.

Так що, напевно, не варто очікувати на перехід клубу у власність цієї потужної компанії. Але вже сьогодні потрібно щось робити. Керівництву області просто необхідно знайти інвестора. А хто погодиться викидати кругленьку суму кожного року на фінансування проекту, який не приносить прибутку? В той же час, зробити діяльність клубу вдалим бізнес-проектом в сучасних реаліях України є практично неможливим.

Спасінням для команди може стати шлях, по якому пройшла чернівецька "Буковина". В Чернівці практично повністю переїхав харківський клуб "Арсенал". Окрім нових гравців на Буковині з'явився і новий інвестор, готовий вкладати кошти в футбол. Думаю, ви самі можете назвати декілька клубів, які не є основними у власних містах та мають серйозні проблеми із стадіонами та наявністю власних вболівальників. От вони і могли б переїхати до Івано-Франківська. Але для цього в нашому місті для інвестицій потрібно створити "царські умови".

А поки що спостерігаємо за тяжкими муками "Прикарпаття"...

Блог футбольного оглядача Трайтурака Романа

Джерело: sport.if.ua