друкувати


Утеплений будинок економить 60 відсотків газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-24 01:15:19

Едуард Байляк із другом Богданом у п’ятницю зранку обкладають пінопластом зовнішні стіни трикімнатної квартири у 9-поверховій ”панельці” на вул. Будівельників, 22 в Івано-Франківську. Риштування до рівня третього поверху прикріпили самотужки.

— Шкода, що місто не допомагає утеплювати будинки будматеріалами чи грошима. Чи хоча б майстрів давали. Тоді доми можна було б зашивати не шматками, а повністю, — роздумує Едуард. — Кажуть, цього року зима буде особливо люта. Вирішив не зволікати з утепленням. Торік поміняв вікна на пластикові, але все одно холодно. У нас центральне опалення, встановити автономне не дозволяють. Буває, надворі вже зимно, а батареї ще холодні. Тепер хоч трохи тепліше буде. Наша квартира виходить на дві сторони. Треба 40 ”квадратів” утеплити. Уже накупив матеріалів на 5600 гривень.

В Івано-Франківську є 270 старих панельних будинків. Усі потребують утеплення та герметизації швів. Із міського бюджету на такі потреби цього року виділили 400 тис. грн. Половина передбачена на утеплення стін.

— У нас лежить дуже багато заяв на термоізоляцію помешкань, але ми не можемо безкоштовно утеплити всі, — каже Ігор Попик з міського управління житлово-комунального господарства. — До міської програми з утеплення будинків можуть бути включені лише квартири у дуже поганому стані — з сильним грибком, постійною сирістю. У нас є спеціальна комісія для визначення таких помешкань. Цього року утеплимо 13 домів.

Роман Дичек, генеральний директор товариства ”Івано-Франківськ-реставрація”, радить городянам не шкодувати коштів на утеплення:

— Обшита стандартна двокімнатна ”панелька”, площею 55 ”квадратів” може заощадити приблизно 400 ”кубів” газу за сезон. Жителям багатоповерхівок, яким не дозволяють зробити індивідуальне опалення, варто задуматися над створенням окремої котельні, яка б опалювала лише їх будинок.

Для утеплення фасадів Дичек пропонує використовувати пінопласт завтовшки 10 см 25-ї щільності:

— Ми якраз закінчили утеплювати ним торцеву трикімнатну квартиру на Стуса. Господарі виклали за це майже 13 тисяч гривень, але ці гроші відіб’ють за кілька років. Бо тепер економитимуть 60 відсотків газу. Більшість господарів замовляють пінопласт п’ятірку. Він дешевший. Метр квадратний такої роботи обходиться у 170 гривень. Але економія газу тут 40 відсотків. Взагалі ідеальним варіантом є мінеральна вата. Вона якісна й екологічно безпечна. Зате дорога — 330 гривень за квадратний метр. Зверху на ізолюючий шар наносять акрилове декоративне покриття.

Олена Собко, керівник інтернет-магазину ”Львів будівельний”,  каже, краще зорганізувати стояк будинку та утеплити весь фасад:

— Інакше тепло з утепленого приміщення тікатиме на стику стін вгорі та внизу. Також є небезпека, що по кутах з’явиться грибок. Раджу утеплити внутрішні стіни кімнат теплоштукатуркою товщиною 2–3 см. І обов’язково поставити склопакети. Ми проводили дослід — при 20 градусах морозу у кімнаті плюс 13. Якщо поміняти вікна, плюс 16. Утеплити стіни, плюс 18. Тепло тікає також через стелю на верхніх поверхах і підлогу на нижніх. Підлогу найкраще утеплити тепловатою у ванній, кухні, коридорі. Мансарди теж утеплюють нею.

Автор: Ірина КОПИСТИНСЬКА, Леся МЕЖВА
Джерело: Gazeta.ua