друкувати


Superbus - 15-метровий пасажирський автобус майбутнього

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-23 12:05:27

Група студентів з університету UT Delft в місті Твенте (Нідерланди) розробили прототип екологічного пасажирського автобуса, який зможе перевозити 23 пасажирів зі швидкістю до 250 км/г. Цей шістнадцятидверний прототип автобуса, що отримав назву Superbus, працює від енергії акумуляторних батарей. Його презентація повинна відбутися в Німеччині в самий найближчий час.

Футуристичний автобус базується на шестиколісній платформі і за формою нагадує лімузин. Кузов виготовлений з надлегкого карбону. Автобус оснащений пневмопідвіскою з автоматично змінним дорожнім просвітом і чотирма електродвигунами. На високих швидкостях кліренс знижується до 7 сантиметрів, покращуючи тим самим стійкість машини на дорозі. Інтер'єр Superbus, як очікується, буде відповідати рівню комфорту в літаках бізнес-класу, відповідно і ціни за проїзд будуть відрізнятися від вартості в звичайному громадському транспорті.

Концепт, над створенням якого працювала команда інженерів і студентів Делфтського університету на чолі з винахідником Вуббо Оккелсом, вже проходить випробування. В ході останніх тестів в Нідерландах електричний Superbus зміг розвинути максимальну швидкість у 80 км/г. Кінцева ж мета розробників - 250 км/г.

Екологічний швидкісний автобус створюється за фінансової підтримки голландського уряду. Влада збирається вкласти в проект від 7,5 до 8,4 млн фунтів, щоб як можна швидше почати його серійне виробництво.

Джерело: Новини технологій