друкувати


В Івано-Франківську пройшла презентація збірки поезій Людмили Малкович

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-22 02:15:01

Збірку власних поезій під назвою «Свічка зі снігу» презентувала 20 вересня прикарпатська поетеса Людмила Малкович – сестра відомого в Україні поета і видавця Івана Малковича.

До книги увійшли невеличкі вірші, написані поетесою в шкільні та студентські роки. Довгий час вона не наважувалась їх видавати. До цього спонукали друзі і колеги по цеху, зокрема голова Івано-Франківського відділення Національної спілки письменників України Євген Баран, який, перебуваючи у рідному для поетеси Нижньому Березові, випадково прочитав її твори і наполіг, щоб І.Малкович обов’язково видав книгу.

Презентація відбулася в приміщенні івано-франківського культурно-мистецького центру «Є», куди завітали відомі на Прикарпатті літератори, філологи, колеги авторки по роботі, поціновувачі української літератури.

«Світ віршів Людмили Малкович, – розповідає пан Баран, – різдвяно-релігійний: народження, життя, смерть, магія гуцульського буття. В її віршах наскрізний образ Землі, наскрізно лагідний релігійний тон».
Поетеса не дотримується якогось одного стилю. У неї білі вірші передуються з прекрасними римами, невеличкі епіграми – з досить об’ємними віршами. Проте крізь всі її твори червоною ниткою проходить щось по-домашньому ніжне і лагідне, тихе, «мов антонівка в саду».

«Всі ми отримали від Господа Бога таланти, – коментує творчість пані Людмили її куратор по навчанню в Прикарпатському університеті та університетській літературній студії, доцент кафедри слов’янських мов даного вишу Микола Лесюк, – хто один, хто два, хто три, але не кожному дано цей талант проявити. Я радий, що Людмилі Малкович це вдалося».

Зі слів поетеси, писати вірші вона вчилася у брата Івана, який для неї завжди в усьому був прикладом. «Я ходила за Іваном, як той хвостик, – розповідає пані Малкович, – Ми ходили на творчі вечори, де були Павличко, Драч…». «Це ангел, який несе мене по цілому життю,» -- охарактеризував свої почуття до сестри видавець.

Автор: Сергій БІЛИЙ