друкувати


Лучанин Ігор Газукін «вишиває» по дереву

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-22 11:45:01

Майстер живопису по дереву Ігор Газукін з Луцька створив портрети Тараса Шевченка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, Ігоря Стравінського, Марії Заньковецької, Володимира Висоцького, а також сучасних українських естрадних співаків.

Його роботи нині експонуються у приміщенні Луцької міської ради.

Як розповідає сам майстер, унікальність його робіт полягає у техніці виконання. Адже, вишивка по дереві – власна авторська техніка, аналогів якій немає у світі, патентується «Українським інститутом промислової власності». За основу робіт автор обирає натуральне дерево (матеріал – липа, рамка – вільха) і методом надрізання ділить полотно на окремі клітинки. Потім за принципом вишивання зафарбовує їх спеціальними розчинами для дерева. Поки що майстер використовує гаму з 15 відтінків, проте планує її розширити. Насамкінець покриває готове полотно поліуретановим або масляним лаком.

Техніка «вишивка по дереві» – народна назва, яка з’явилась не тільки завдяки візуальній схожості на вишивку, але й за принципом виготовлення робіт.

З деревом Ігор Газукін розпочав працювати більше двох років тому: виготовляв рамки для фотографій, портретів. Але, каже, в душі завжди він прагнув більшого – творити красу. Першим витвором став портрет Джоконди, над яким Ігор Газукін працював впродовж місяця. Шляхом випробування різноманітних підходів до техніки виконання він знайшов свій унікальний стиль.

Довідка: Ігор Газукін майстер «вишивки по дереву». Народився 9 липня 1973 року в Луцьку. Закінчив Луцьке СПТУ №6 за спеціальністю монтажник радіоелектронної апаратури та приладів. Мешкає в Луцьку.

Джерело: Волинські Новини