друкувати


Верховинський «Сусанін» завів в нікуди 18 туристів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-22 09:30:06

Гори не прощають легковажності. Цю істину ніяк не можуть засвоїти численні туристи, які навіть в несприятливу для екстремальних прогулянок погоду, масово йдуть важкими високогірними маршрутами, подекуди без провідників або покладаючись на людей, далеких від професійного туризму. Так сталося і з 18 туристами з Києва, які заблукали цими вихідними на Чорногірському хребті.

«Кияни, – розповідає «Експресу» начальник Ворохтянського гірського пошуково-рятувального пункту Сергій Дячук, – вийшли з Верховинського району. З ними був непрофесійний провідник – місцевий житель, з яким вони познайомились просто на вулиці. Останній обрав дуже важкий маршрут: від села Дземброня група піднялась на гору Піп Іван, а звідти через озеро Несамовите планували йти до турбази Заросляк». Зі слів пана Дячука, в таку негоду, яка вирувала тоді в Карпатах: мокрий сніг, холод, погана видимість – це було майже не можливо. Тож не дивно, що в кінцевому підсумку в районі озера Несамовитого туристи заблукали. «Тут, – розповідає рятувальник, – до них приєднались ще дві групи у складі десятьох чернівчан і восьми мешканців Полтави, які спустились з гори Говерла і також не могли знати дорогу на базу». Швидко вечоріло і заблукалі вирішили, що єдиний шлях до порятунку – це просити про допомогу гірських рятувальників.

Після надходження сигналу тривоги на пошуки потерпілих вирушила група з шести бійців Ворохтянського ГПРП. Зниклих туристів їм вдалося відшукати лише близько першої години ночі. «Люди пообморожувались, промокли, – розповідає С.Дячук, – у деяких почали відмовляти ноги». Три з половиною години тривала операція з евакуації. Врешті-решт усіх 36 потерпілих вдалося звести на спорт базу «Заросляк», де вони нарешті опинились в безпеці.

То чи варто покладатись на місцевих «Сусаніних»?..

Автор: Сергій БІЛИЙ