друкувати


"Укрзалізниця" має намір приєднатися до глобальної системи бронювання квитків Amadeus

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-21 08:45:27

"Укрзалізниця" довірила продаж залізничних квитків туристичним агентствам. Найближчим часом монополія має намір приєднатися до глобальної системи бронювання квитків Amadeus, яка дозволить пасажирам купувати квитки не тільки в касах і на сайті УЗ, але і в агентів.

Щорічно УЗ перевозить близько 490 млн пасажирів, і агентства зможуть заробляти на різниці вартості квитка. Самій УЗ нововведення особливого прибутку не принесе - це скоріше крок назустріч пасажирам. Про це пише "Коммерсант-Україна" у статті "Мимо кассы".

Оператор глобальної системи бронювання квитків Amadeus у понеділок, 20 вересня, повідомив, що домовився з "Укрзалізницею" про обслуговування бронювань залізничних квитків. Досі квитки на потяги УЗ можна було купити або в залізничних касах, або на сайті "Укрзалізниці". Після впровадження системи Amadeus пасажир зможе придбати квиток у будь-якому агентстві в Україні або іншій країні. Після замовлення квитка він одержує індивідуальний код замовлення, який необхідно обміняти на квиток у касах УЗ, розповів начальник відділу продажів і маркетингу Amadeus в Україні Олександр Онацький. "'Укрзалізниця' таким чином істотно розширює канали дистрибуції без розвитку власної мережі продажів. Тільки в Україні до нашої системи приєднані близько 1200 автоматизованих агентств-юридичних осіб. В одного тільки 'Кийавіа' більше ста відділень", - відзначає пан Онацький. Терміни впровадження цього продукту поки не уточнюються. Отримати коментар УЗ не вдалося.

"Укрзалізниця" досить консервативна у питаннях розповсюдження квитків. Тільки в грудні 2008 року пасажири отримали можливість бронювати квитки на сайті УЗ з наступним оформленням проїзного документа в касі. У березні 2009 року стало можливо купувати квиток в інтернеті, але електронний квиток як і раніше необхідно обмінювати на паперовий в одній з кас УЗ. До кінця цього року УЗ планує впровадити систему, що дозволяє пасажиру самостійно роздруковувати електронний квиток і перевіряти його у вагоні з допомогою спеціального зчитувача штрих-коду. Але чи встигне монополія укластися у визначені терміни, поки неясно.

За словами керівника аналітичного відділу "Менеджмент консалтинг груп" Дмитра Подтуркіна, раніше турагентствам було невигідно працювати з УЗ. "Агентства просили знижки на квитки в 15-20%, що було невигідно 'Укрзалізниці', так як пасажирські перевезення для неї і так збиткові (близько 5,2 млрд грн збитків у 2009 році), - говорить Дмитро Подтуркін .- У підсумку агентства не отримували знижок і ще доплачували УЗ за бронь. Тепер вони зможуть продавати квитки з націнкою, повертаючи УЗ вартість квитка і залишаючи собі різницю у вартості ". За підсумками минулого року монополія перевезла близько 490 млн пасажирів. Пан Кава вважає, що проект з Amadeus дозволить УЗ збільшити кількість проданих квитків приблизно на 5% на рік.

Джерело: ТСН.ua