друкувати


Ігор Барна: Федоришин здійснив спортивний подвиг

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-20 12:15:30

Нещодавно у Росії завершився чемпіонат світу з боротьби. Івано-Франківську область на турнірі представили троє спортсменів.

На чемпіонаті боролися одразу двоє вихованців відомого прикарпатського тренера Ігоря Барни: окрім Василя Федоришина, виступила також калушанка Ірина Харів. Барна на турнірі був разов зі своїми вихованцями. Кореспондент sport.if.ua розпитав наставника про його враження.

"Цього разу Василь Федоришин здійснив спортивний подвиг, — каже Ігор Барна. — За тиждень до чемпіонату він на тренуванні пошкодив коліно. Кілька днів він шкутильгав, і я переживав,чи зможе він взагалі боротися. Ми проводили контрольний поєдинок з Хавеловим, і у Василя в коліні було чути тріск від крововиливу всередину. Натомість Василь сказав мені: "Забудьте про цю ногу". Та все ж до лікаря Федоришин потрапив, і медик зробив кілька процедур".

Як каже Ігор Барна, на чемпіонаті світу нашому борцю випав дуже важкий жереб. Федоришину випало пройти всю елітну частину вільної боротьби у категорії до 60 кг. Перший поєдинок — екс-чемпіон світу узбек Ділшот Мансуров, другий — грузин Малхаз Курдіане, призер чемпіонату Європи, третій — представником борцівської країни, турком Ерстін Сетін, четвертий — дворазовий світовий призер Зеліхман Хусейнов з Азербайджану. "То були напружені поєдинки, Василь віддав багато сил, — говорить Ігор Барна. — Натомість росіянин Бесік Кудухов, який теж вийшов у фінал, не мав по дорозі серйозних суперників. Тому у найважливішій сутичці Кудухов був більш свіжим".

"На бій я налаштовував Василя, що він не може бігати за Кудуховим, тим більше на цій нозі, — продовжує Барна. — Треба було йти в контакт, пресувати. І Василь пішов, але не зовсім так, як на це було моє бачення. В один момент Кудухов наніс Федоришину свідомий удар головою. Арбітр, жінка, побачила це, але зауваження не зробила".

Перший період виграв Кудухов, у другому бал взяв Федоришин і виграв період. Третій період — нічия. Як каже Ігор Барна, він не чекав, що Василю за жеребом випаде взяти клінч, взяти ногу Кудухова. У цей момент росіянин почав хитрувати, він мав стояти на нозі під час Василевого захвату, а натомість підняв її. Є версія, що Кудухов чимось намастив ногу, і вона була слизькою.

Щодо Ірини Харів, то Ігор Барна каже, що перед чемпіонатом світу вона показала високий рівень на чемпіонаті України, київському турнірі. Та у Москві Ірина зустрілася з монголкою. Перший період наша краянка виграла 6:1. У другому періоді Ірина потрапила на кидок через спину монголки. Як каже Барна, Харів була однією з найсильніших у цій категорії, але далі не пройшла.

Президент обласної федерації вільної боротьби Едуард Прощук каже, що після чемпіонату світу у борців Прикарпаття є радість і водночас відчуття, що ця радість могла б бути ще більшою, адже Василь Федоришин був за крок від світового "золота". Попри це, за весь час незалежності України, срібного призера світу, українця за національністю наша країна ще не мала. Були тільки бронзові призери.

За цей рік збірна України з вільної боротьби здобула дві медалі: бронзу на чемпіонаті Європи та срібло на чемпіонаті світу. Обидві — Василя Федоришина. Наш краянин показує неймовірний рівень. Цим можна пишатися.

"Зараз ми з впевненістю дивимося в майбутнє, — каже Прощук. — Попереду ще один чемпіонат світу, а далі літня Олімпіада у Лондоні 2012 року".

Джерело: sport.if.ua