друкувати


Уряд обмежуватиме експорт не лише пшениці, але і кукурудзи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-16 12:40:57

Уряд обмежуватиме експорт не лише пшениці, але і кукурудзи. Мінагрополітики 15 вересня повідомило, що з країни може бути експортовано істотно менше зернових, ніж прогнозувалося - 12,7 млн тонн проти 15 млн тонн, в першу чергу через поганий урожай кукурудзи.

За рахунок цієї культури аграрії намагалися компенсувати втрати прибутків від негласної заборони на експорт пшениці. У разі обмеження експорту кукурудзи компанії будуть вимушені скоротити посіви озимини, відмічають експерти, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті "Все с початка".

У нинішньому маркетинговому році (почався 1 липня) без загрози продовольчої безпеки з України може бути експортовано лише 12,7 млн тонн зерна, повідомив учора ЗМІ начальник департаменту розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолій Разгон. Раніше міністр агрополітики Микола Присяжнюк говорив, що уряд домовився із зернотрейдерами про те, що вони можуть вивезти до 15 млн тонн зерна.

Крім того, Держкомстат повідомив про скорочення перехідних запасів зерна - до 1 вересня вони зменшилися по відношенню до показника на аналогічну дату минулого року на 30%, до 18,2 млн тонн.

Прогноз експорту понижений на підставі оперативних даних про збір урожаю з регіонів, уточнив Розгон. За його словами, цього року намолотили 31,67 млн тонн зерна, тоді як минулого року - 37,68 млн тонн. "Найзначніше скоротилося виробництво кукурудзи, що привело до її подорожчання. Зараз вона коштує, як продовольча пшениця - близько 200 доларів за тонну",- заявив глава департаменту.

Джерело: ТСН.ua