друкувати


Україні не загрожує дефіцит продовольства, хоча нинішній урожай нижчий від торішнього

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-16 12:20:04

Україні не загрожує дефіцит продовольства, хоча нинішній урожай нижчий від торішнього, а в світі як і раніше відчувається продуктова криза. Проте ціни на продукти до кінця року можуть вирости.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко заявив, що, наприклад, картоплю викопано ще не всю, але її буде вдвічі більше, ніж необхідно українцям (19 мільйонів тонн), хоча і на півмільйона тонн менше, ніж рік тому. Проблема в тому, що частина врожаю може замерзнути і згнити від поганих умов зберігання. Але навіть у цих умовах картоплі вистачить на всіх.

Аналітики продринка Микола Верницький (інформкомпанія "ПроАгро") і Марія Колесник ("ААА") також впевнені, що дефіциту продуктів не буде, але ціни на них все більше почнуть "кусатися".

Наприклад, по молочних продуктах (сири, йогурти) можливе до кінця року "повзуче" зростання до 30% (недорогий твердий сир може коштувати не 45-50, а 58-65 гривень за кілограм, літровий пакет молока - не 6, а 9 гривень).

"Сири і сухе молоко в нас купує Росія, це буде тиснути на наш ринок, підвищуючи ціни", - говорить Колесник.

Експерти також одностайні в тому, що м'ясо і яйця піднімуться в ціні на 10-20%, а причина цьому - дорогі корми.

Микола Верницький підтвердив свій прогноз щодо 6 гривень за кілограм картоплі ближче до зими, тому що селяни - основні його виробники - виходять не з собівартості, а з того, що вони можуть купити, продавши на ринку 2-3 мішка (виручка - 150-200 гривень.).

На думку Колесник, ажіотаж з картоплею спав, і зараз можна робити запаси по 3-3,5 гривні, якщо брати мішками. На вагу ціна буде вище на гривню.

А ось якісної капусти очікується небагато, хоча врожай прогнозують майже на рівні торішнього (нижче на 4-5%) - трохи більше 1,45 мільйона тонн. Через дощі качани вражені хворобами і будуть погано зберігатися, а це означає, що вже з другої половини сезону на ринку може виникнути дефіцит капусти, що спровокує стрибок цін.

Що ж стосується врожаю зерна нам, то 40 мільйонів тонн Україні достатньо, тому що для внутрішнього споживання (на хліб і корм худобі) вистачить 20-22 мільйони тонн, у тому числі 6,5-7 мільйонів тонн продовольчої пшениці, вважає Верницький. Але ціни на зерно високі через світову дефіциту - від 1400 гривень і вище за тонну пшениці. Тому ціни навіть на хліб соцсортов зростуть після виборів на 12-15%.

А ось ажіотажний попит на гречку знижується: на прилавки пішла крупа нового врожаю (зібрано 120% від внутрішнього споживання), і ціна повинна впасти до 11 гривень за кілограм. Тоді й варто робити її запаси, відзначають експерти, адже після Нового року до половини врожаю може піти в Росію, де дефіцит крупи відчувається сильно (ціни там вже більше 16 гривень за кіло). Відповідно, ціни можуть вирости і у нас.

Що стосується цукру, то, за розрахунками Верницького, запаси його на початок вересня становитимуть 250 тисяч тонн, і нового наварять 1,75-1,8 мільйона тонн. При цьому споживання цукру знизилося в останні роки на 200 тисяч тонн (населення стало менше варити варення, а кондитери через кризу скоротили попит), до 1,8 мільйона тонн на рік, тому цукру Україні вистачить.

Джерело: ТСН.ua